Chocolicious

Alla inlägg under mars 2012

Av Malin - 23 mars 2012 20:43

Så var sadeln äntligen min då. Åkte till Grums på förmiddagen, la i lite mer stoppning och betalade för hela paketet. Suck...så nu är vi fattiga. Köpte även en svart glen gordon anatomisk dressyrgjord till pållis. Så det blir nog bra iaf!


Åkte till stallet efter lunch och idag stod markarbete och lite hoppning på schemat. Tog in hästarna när jag kom dit och lät Jerez äta eftermiddagsmat medan jag mockade och fixade med maten, samt plockade fram bommar och stöd uppe på banan.


Byggde ett kryss på 50cm längs en långsidan och la två stycken markbommar längs ena långsidan, hade dubbelt avstånd mellan dem, dvs jag tog bort en bom i mitten och la 120cm + 120 cm, för att försöka förmå pärlan att trava över och inte hoppa som han så gärna vill  


Vid ena kortsidan la jag oxå två markbommar med dubbelt avstånd mellan. Gjorde iordning Jerez och så klev vi upp till banan.

Promenerade ett varv med honom där vi gick över samtliga bommar, eftersom det är ganska länge sedan vi arbetade med bommar nu. Jerez gick så snällt över och avstånden verkade funka.

Hoppade upp och så skrittade vi igång. Skrittade över samtliga bommar åt alla håll och Jerez flöt fin över. Satte igång med traven och där blev det lite ostabilt innan han hittade rätta takten över bommarna. Bjöd väl även på ett par skuttförsök över markbommarna innan han insåg att det gick bättre att trava över dem. Styrde mot krysset och första gången så stannade Jerez upp. Då är det smidigt att ha så låga hinder att man kan skritta över, så vi gick helt sonika över hindret iaf, och på det sättet lär dom sig att det inte är någon ide att stanna eftersom vi ska över iaf.


Nästan anridning gick bättre och Jerez klev faktiskt bara över   Vad har hänt med min hoppade pållis då????

Vi fortsatte att trava över samtliga konstellationer från alla håll och över krysset där han mest klev över.


Lite oförsiktig och så petade han ner ena bommen i krysset. Då fick matte hoppa av, lägga upp bommen och så hoppade jag upp igen. När vi satte igång denna omgång kände jag på direkten att Jerez var mer taggade, så jag kortade upp honom lite i formen och så travade vi mot krysset.


Tjohooo...sa Jerze och bjöd på ett fint hopp över. Travade på ett par gånger och Jerez hoppade varje gång. Fattade galopp och galopperade i lätt sits ett par varv runt spåret innan jag bjöd på hindret igen, å Jerez han hoppar som en stjärna. Mattes duktiga kille  


Hoppade ca 5ggr från vardera håll i galopp och Jerez höll galoppen fint efter hindret så vi bara galopperade på varvet runt och tog hindret igen. Avslutade med att trava av lite över bommarna igen, och det gick jättefint.


Jerez blev rejält svettig och fick en skön dusch efter avslutat pass. Ska nog lägga in hoppning varannan vecka en tid nu så vi kommer igång ordentligt och kan börja jobba med lite fler hindertyper och mindre banor på låg höjd. Gillar ju hoppningen som gymnastik och stärkande arbete, så för mig är inte höjden på hindren av någon stor vikt. Hoppar hellre en rolig bana på 50cm där hästen tycker det är kul och får med sig ett gott självförtroende än att bygga på höjden.


Hoppning ska vara ett roligt inslag i träningen och ge mersmak   

Av Malin - 22 mars 2012 20:48

Äntligen verkar våren vara här för att stanna. Idag hade vi 15 grader varmt och solsken. Vilket härligt väder att både promenera och rida i. Åkte till stallet på eftermiddagen för ett pass på banan med dressyrsadeln.


Hämtade in Jerez från hagen och idag hade han återigen verkligen lyckats impregnera sig själv med lera. Putte kom förbi när jag stod ute i solen och slet med att få bort leran, och han berättade att orsaken till att Jerez blir så smutsig är att han lägger sig i diket och verkligen rullar ner i värsta kletgyttjan! Underbara lilla häst  


Efter en timmes slit med borstar och svampar såg han åtminstone ok ut. Det värsta är ju att vinterpälsen är överallt samtidigt, vilket gör det hela ännu svårare!


Upp på ridbanan och igång. Red idag för andra dagen med det raka smala bettet och det är nog det bettet som gått bäst hitills. Han är lugnare i munnen på det, dock blev han ganska tung och stum initialt. Fick lirka lite för att påminna honom om att det inte var en stång som man skulle bita tag i. Efter lite uppvärmning gick han bättre och tog bra stöd på bettet utan att tugga och javla hela tiden.


Skrittade igång ordentligt och arbetade med att mjukgöra i traven. Mycket halvhalter och vädningar för att få igång honom ordentligt. Kändes jättefin och jag övergick till lite arbete nedsuttet. Å där kan vi snacka om att han kändes fin. Han bara rullar på längs banan, lyssnar superfint på sitsen och jag behöver nästan bara tänka att vi ska svänga eller vända så rundar han sig mjukt och fint. Får riktigt sug i traven och jag känner att magen får jobba ordentligt. Men så skön den nya sadeln är...  Den ger superfint stöd för skänklar och sits så man kan verkligen fokusera på ridningen. Jerez gjorde fina galoppfattningar från trav nedsuttet idag och bjöd på bra framåt. Blir lite snabb i galoppen och då tappar han takten lite, så jag försöker jobba upp honom så han bär sig lite bättre, men att han ändå ska galoppera på framåt så han får runda och fina språng. 


En liten bild på snutten....dags att klippa pannluggen ser jag  

Imorgon blir det en sväng till Grums med sadeln, blir nog köp känns det som!


 

Av Malin - 21 mars 2012 20:58

Jobbat en enkelnatt och gick av imorse. Hade tid på vårdcentralen kl 8.30, så det var bara att hålla ögonen öppna och inte släppa fram sömnen. Var hemma vid strax före 10 och gick och la mig.

Vaknade vid 14-tiden, åt frukost och släppte ut kissarna en stund. Termometern visade på 12 grader varmt och strålande solsken. Underbart!


Tog en promenad i vårvädret och njöt varje sekund. Älskar våren   


Åkte till stallet vid 16.30 och då hade pluttisen ätit färdigt eftermiddags målet. Tog med honom ut på stallplanen och borstade i det fria. Skönt att slippa andas in allt lerdamm, för idag var pärlan smutsig vill jag lova! Var ändock väldigt skönt att vara ute i solskenet och Jerez skötte sig bra och stod snällt still utan att sitta fast medans jag borstade.


Ikväll blir det födelesedagsmiddag hos mamma och pappa eftersom pappa fyller år, hela 55år gammal blir han

Stort grattis!


Åh pållarna längar efter gräs och lata dagar i solen


 

Av Malin - 20 mars 2012 16:11

Skönt med sovmorgon ibland...   Hade fri sovtid idag eftersom jag ska ut och jobba inatt, så jag vaknade 10.30 Underbart  

Käkade frukost och myste lite med kissarna innan jag åkte till stallet. Hade planerad uteritt tillsammans med Sari kl 13.30 Så jag fixade stallet och maten innan jag hämtade in pärlan.

Vet inte om den leriga hagen avskräcker något men Jerez har itne rullat sig på över en vecka...lycka  


Beslöt mig för att rida ut i dressyrsadeln idag så vi får prova den så mycket det bara går. Sari anlände till häst vid 13.30 och hade även med sig dottern Madde till häst. Så vi blev en lite grupp med trå pållisar som gav oss iväg. Nyttigt för Jerez att rida i grupp med flera andra.


Jerez skötte sig verkligen super idag. Det är under sådan här pass som man verkligen mäker vilket toppenpsyke den hästen han. Han bryr sig öht inte om ifall han går först, i mitten eller sist. Och med sist menat så kan han skritta på långa tyglar 10 meter bakom övriga pållisar. Han är lika lugn och förnöjd för det.


Det är verkligen underbart med en så cool och avslappnad häst som klarar av att skritta på långa tygel utan att bry sig om vad övriga håller på med. En styrka, eftersom jag anser att skritt på fri tygel är det som är allra svårast att lära en häst att trivas med. Vet hur mycket jag fick jobba med min förra häst under flera år för att lära honom skritta avslappnat på lång tygel.


Nu gjorde vi ju annat än att bara skitta iofs...vi travade och galopperade längs trevliga skogsvägar som erbjöd lagom med kupering och såväl backar uppför som nedför! Tror Jerez tyckte galoppen var skojsig för då brallade han och bjöd på lite bakutsprång  


Mötte även ett antal med bilar och idag valde jag att ställa Jerez med rumpan mot bilarna och han stod som ett ljus...det är annars lite udda med en häst som accepterar bilarna bakifrån men inte framifrån..de flesta brukar annats vara bakskygga, men inte Jerez. Vi mötte även slamsugningsbilen, men då valde vi att gå av vägen och ut på ett gärde. Jerez spökade omkring lite när den dundrade förbi, men på det stora hela gick det ju bra!


Väl tillbaka i stallet lagom tills övriga hästar anlände in och Jerez fick gå in i boxen och förnöjt smaka på eftermiddagasmaten!

Av Malin - 19 mars 2012 15:55

Idag var det således dags att prova nya sadeln på ridbanan. Åkte till stallet på morgonen och släppte ut samtliga hästar. Å yises vad det blåste idag. Stormvarning vill jag lova. Fick ut samtliga pållisar utan några större problem i blåsten och tog mig sedan an pluttis som fick bli kvar inne.


Tog en rejäl borstning där pällsen ramlade av Jerez..skönt!

Sen på med alla prylar inklusive vår lånesadel. Är alltid spännande när man ska sätta på en ny sadel och få till rätt sadelläge och alla stroppar hit och dit. När vi väl fått på oss samtliga saker så tog i oss ut på stallplanen. Var bra nära att blåsa iväg redan där och då, men det är nu man märker att Jerez är uppvuxen i blåsigaste änden av Sverige, för han bryr sig nada om att det stormar.


Upp i sadeln och det var verkligen annorlunda. Som att sjunka ner i en formskuren fåtölj som smet åt och formade in sitsen på samtliga punkter. Det är annat det än min platta hoppsadel som ger en fullkomligt fri sits.


Jerez brydde sig minimalt om den nya sadeln och vi skrittade upp till ridbanan. Var dock ingen höjdare att försöka få en ordentlig provtur i sadeln eftersom det blåste så jag knappt klarade av att andas och titta samtidigt, således blev det lite svårt att fokusera på hur sadeln kändes. Men det jag hann känna kändes bra. Jerez verkade inte bry sig om sadelbytet alls utan trampade på i glatt tempo i samtliga gångarter. Dock blev trav nedsuttet en upplevelse för mig för tjena vilket steg han fick i denna sadeln. Magmusklerna fick jobba rejält när han sög tag framåt.


Får nog bli en uteritt i sadeln imorgon, samt ytterligare en tur på ridbanan på onsdag så hoppas vi att det blir lite bättre väder så jag kan fokusera mer på sadeln än på att andas och titta  


Tog en bild med mobilen när jag lagt på sadeln, hoppas dock att sambon kan följa med och fota lite när jag rider i sadeln med, så vi får lite ordentliga bilder!


 

Av Malin - 18 mars 2012 21:05

Så var dessa nätter avklarade och jag gick således upp redan vid 12 idag. Åt frukost och tog en promenad i det sköna vädret tillsammans med sambon. Åkte därefter till stallet för uteritt tillsammans med Sari. Fixade lite i stallet medan Jerez avslutade sin eftermiddagsmat. Hade återigen lyckan att han inte hade rullat sig idag, så det var lättborstat och benen är ju bara att spola av så vi var snabbt klara.


Promenerade till Sari och väl framme provade jag att hoppa upp från deras fasta bänkar, fick leda fram Jerez ett par ggr innan han accepterade att stå still intill bänken. All träning är nyttig träning. Vi skrittade iväg och tog samma tur som sist, fast åt andra hållet. Var ganska kletigt även idag, men stundtals mycket bra underlag.


Idag hade vi lyckan att möta två löpare som kom springandes, Jerez blev lite spänd, men vi vände rumpan mot dem så var det inte så mycket att fjompa för. Resten av ridturen gick okomplicerat och vi skrittade, travade och galopperade längs de mjuka skogsvägarna. Jerez kändes pigg och lagom framåt idag, trots vila i tre dagar. Vi mötte även ett par bilar idag och då valde vi att gå av vägen och ställa oss bredvid, så idag slapp vi utsätta oss för livsfara.


Imorgon blir det till att provrida dressyrsadeln...spännande  



Av Malin - 17 mars 2012 21:00

Usch...idag var det allt ett riktigt skitväder här hemma. Lycka att få sova hela dagen då, eftersom det ändå inte hade varit roligt att göra någon vettigt.

Åkte till stallet direkt på morgonen även idag, mockade och fixade maten. Hästarna fick stå inne lite längre idag pga dåligt väder och för att hovis skulle komma och gå igenom alla Kerstins hästar. Så jag borstade lite på pärlan som fäller något fruktansvärt just nu. Päls överallt, men tror det blir väldigt skönt för honom att bli av med all extra isolering nu när vårsolen börjar värma.


Efter genomförd borstning fick han således återvända till boxen med lite mer hö att tugga på.

Nu är det bara sista natten av detta maratonpass kvar, sen är jag mycket ledig till veckan, då det enl väderexpertisen ska bli toppenväder   

Av Malin - 16 mars 2012 18:34

Så var jag inne i mina marathonnätter, dvs när jag jobbar fem nätter på en vecka och tre nätter i rad.

Gjort de två första och nu har jag avverkat den första av trippelnätterna.

Gick bra att jobba inatt och jag åkte till stallet efter jobbet.

Släppte ut samtliga hästar, mockade och fixade mat.


Lite trist väder med gråmulet och småregn, kladdigt och lerigt i hagen så hästarna tvärnitade på vägen ut och fick övertalas att ta sig igenom insläppet och ut i själva hagen där det torkar upp.


Har kikat igenom nästan samtliga sadelsidor efter begagnade Frank Baines sadlar av aktuell modell och storlek! Verkar dock inte finnas så många ut, och de som ligger ut är ute för samma pris som den jag redan har hemma på prov.


Får vänta ända tills måndag med provridningen i sadeln, eftersom Jerez får vila två dagar nu när jag är mellan nätter. Sen har jag planerad uteritt tillsammans med Sari på söndag, och då vill jag inte ge mig ut i lånad sadel för mycket pengar, utan då får det bli den fina hoppsadeln som jag redan äger  


Nu blir det lite hemmamys med min fina busbjörn  


 

 

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Chocolicious


Ovido - Quiz & Flashcards