Chocolicious

Alla inlägg under mars 2012

Av Malin - 15 mars 2012 20:41

Yes...idag var det således dags för sadelutprovning. Hade bokat tid kl 14.00, så jag åkte till stallet vid 11.30 och plockade in stjärnan från hagen. Jerez hade lyckligtvis inte hunnit rulla sig, så det räckte att spola av benen och borsta honom så vart han så fin.


Fick lite hö att pyssla med medans jag mockade och fixade maten.

12.30 äntrade vi transporten och duktiga killen gick rakt in och stod som ett ljus när jag smet ut och stängde om honom. Massor med beröm och en och annan morot slank med  

Rullade mot Kristinehamn för att hämta upp Jessica som ställde upp för att följa med oss idag. Jerez stod som ett ljus hela resan till Grums, han är så fin att köra. Inte ett trampt eller en enda spark eller förlorad balans, helt otroligt!


Var framme i Grums med 5 minuter till godo, perfekt med andra ord. Vi körde in med transporten i inhängnaden och lastade ur Jerez som fortsatte att visa sig från sin udnerbaraste sida. Gick så snällt ur transporten och så tog vi ett par varv runt inhängnaden för att sträcka på benen och sätta lite fart på cirkulationen.


Hade packat med mig en påse med hö som vi nu plockade fram och så fick Jerez njuta av lite eftermiddagshö ute i solskenet!


Malin från sadelamakeriet kom ut och vi började med att kontrollera hur den hoppsadeln som jag har låg på honom. Å tacksamt nog låg den fortfarande bra med paden under, så den kör vi vidare med!


Jessica stannade snällt kvar med Jerez och höpåsen medan jag och Malin gick in i butiken för att kika på lite sadlar. Vi tog med oss fyra stycken tänkbara alternativ ut och provade på stjärnan!


Åhh...i vanlig ordning när det gäller mig och mina hästar så passar alltför sällan den billiga sadeln, utan det är alltid den dyraste som ligger bra  

I detta fall en Frank Baines Omni


 

Å naturligtvis var den helt underbar att sitta i...precis så som jag önskar att sadlarna ska vara med djupt säte och bra knävulster.

Det enda minuset var ju som sagt priset som jag tycker är lite i högsta laget för att köpa sadel till en unghäst som är fyra år.


Vi dividerade lite fram och tillbaka eftersom Malin var med och såg och provade ut även hoppsadeln för ett år sedan, och trots att han växt och ändrat sig väldigt mycket sedan dess, så har han fortfarande kvar ungefär samma sadelläge. Så troligtvis kommer han inte att förändra sitt sadelläge så värst mycket, bortsett från sättandet av muskler, vilket oftast går att möta med omstoppning.


Så nu har jag med mig sadeln hem för provridning under en vecka, så får vi se om jag bestämmer mig för att slå till trots att priset är lite mer än vad jag tänkt mig i nuläget.


Hemresan gick superbra även den med en duktig Jerez som stod helt still. Verkade dock ganska nöjd när vi väl lastade ur på hemmaplan och han fick återvända till sin box med hö  


Stort TACK till Jessica som ställde upp och följde med idag   

Av Malin - 14 mars 2012 15:03

Åh min härliga häst...idag bjöd han på ett sånt där toppenpass att man svävar fram flera timmar efter att man hoppat av!


Åkte till stallet mitt på dagen för att njuta av solskenet, trots att det inte var så varmt idag.

Hämtade in pärlan från hagen och smet upp på ridbanan som nu äntligen har torkat upp ordentligt, men ännu är den lite tungriden eftersom det är ganska mycket löst material som blivit upptrampat. Den behöver en rejäl sladdning helt enkelt!


Iaf så skrittade vi fram, provade ytterligare ett annat bett idag, ett enkelt smalt tvådelat tränsbett och Jerez verkade riktigt nöjd hela passet faktiskt!

Började jobba i traven med att forma honom ordentligt runt skänkeln på såväl volt som i hörnpasseringar, men däremellan rakrikta ordentligt. Lite svajigt initialt innan han verkligen tar stödet ordentligt och rundar sig genom hela kroppen. Men som han kom igång sen när han verkligen hittade rätt. Vi flöt fram såväl på volt som längs spåret. Fin takt och härlig form. Tog en liten skrittpaus innan vi tog tag i galopparbetet. Här var det verkligen stor skillnad, blir lika glad varje gång när jag märker hur mycket det gör när han får komma ut och galoppera på rakt spår i naturen en längre sväng. Jerez kändes superbärig och fin idag, rullade på varv efter varv blandat med en sväng in på volten där han rundade sig fint och balanserade upp sig. Snacka om att jag satt med ett stort leende hela passet  


Jobbade sedan en stund med nedsutten trav och han bar sig väldigt trevligt idag. Var avslappand och lyhörd och vi jobbade även ett par fattningar från den nedsuttna traven, vilken känsla!


Blir så himmla taggad att hitta en dressyrsadel och komma igång med träningarna nu! Å imorgon blir det ju äntligen en sväng till Grums för att titta efter sadel till stjärnan!


Bjuder på lite bilder på Jerez när han leker med favoritkompisen Wardon  


         




Notera hur sötnöten lipar åt Wardon på bilden nedanför    

             

Av Malin - 13 mars 2012 20:49

Jobbade inatt och klev av imorse för att vara ledig ett par dagar. Sov till lunch och hade sedan inbokad besiktining av transporten 13.40 Gick superfint och det är alltid lika skönt att få en genomgång så man vet att allt fungerar som det ska.


Åkte vidare till stallet efter det och började med att hämta in Jerez, som dagen till ära inte hunnit med att rulla sig   Så han fick lite hö inne i stallet som han mumsade i sig medan jag gjorde klart boxen.

Borstade av stjärnan och på med prylarna för idag var det uteritt med Sari på schemat.

Tog Jerez med mig och promenerade upp till Sari, törs in rida själv på vägen eftersom Jerez inte är trygg när vi möter bilar, och det finns ganska dåligt med ställen att ta sig av på ifall det kommer bilar.


Så efter 10 minuters promenad var vi framme och jag kunde hoppa upp på Jerez. Vi skrittade iväg och red idag svängen runt masten. Lite geggiga vägar stundtals men å andra sidan var det riktigt mjuka och bra ridvägar på andra ställen.


Vi mötte två kallblodekipage som kördes med ganska små gulliga vagnar där det satt både människor och hundar. Jerez tyckte det var riktigt otäckt första gången och spände upp sig som en staty. Kände hur hela Jerez vibrerade under mig, men han höll sig i skinnet och stod still medan de passerade. När vi mötte dem för andra gången var han fortfarande spänd men inte lika vibrerande som han var innan.


Så vi fick en fin tur där vi kunde såväl skritta, trava och galoppera. Jerez kändes pigg, men arbetade i fin form och var lättreglerad och trevlig under hela ritten.


Lite tjaffsig med bettet idag med, ffa när vi skrittade på lång tygel, gick bättre när han fick fokusera på att jobba. På hemvägen hann vi dock med en otäck incident då vi fick möte med en röd liten bil, som tyvärr inte brydde sig om att sakta ner ordentligt, Jerez blev rädd och gjorde som han tyvärr gör när han blir rädd för trafiken, dvs kastar sig runt med baken utåt så vi var ytterst nära att bli påkörda av bilen som tvärnitade, men pga för hög fart och rullgrus så sladdade bilen friskt framåt en bra bit innan den stannade.


Så nu blir det till att ta ett ordentligt tag i trafikträningen för så här kan vi inte ha det. Ska låna pappas skruttbil och få med mig sambon så vi kan köra intensivträningen på vår smala väg in till stallet där han får börja med att stå still och gå förbi en stillastående bil, men där avslutningen förhoppningsvis innebär att han kan stå still medan bilen passerar i hyffsad fart! Vill ju kunna rida ut ensam utan att riskera att bli överkörd.


Av Malin - 12 mars 2012 20:00

Japp...nu finns det digra bildbevis på vilken lortgris jag är ägare till. Suck...mina fina springare som tyvärr inte ser så snygg ut i sin lergråa rustning   


Idag hade Jerez vilodag eftersom jag är mellan två nätter...så han fick väl rulla sig bäst han ville. Det var ju bara att ta med pållisen ut på gårdsplanen och gå lös med borstarna, vet dock inte om det gjorde så mycket skillnad eg...dammigt värre iaf!


Imorgon ska vi återigen försöka få till den dära uteritten med Sari...hoppas på fint väder. Dessutom ska jag hinna med att besiktiga transporten så den är klar inför torsdagens lilla utflykt till Grums!


       

Av Malin - 11 mars 2012 20:36

Idag blev det tyvärr ingen uteritt med Sari som planerat pga förhinder hos henne. Tog istället en skön promenad med sambon på förmiddagen och tog även med mig sambon till stallet på eftermiddagen med kameran i högsta hugg.


Vi tog en skön sväng ut i skogen till min favorit galoppsträcka där det är super att låta hästarna sträcka ut och verkligen komma loss i galoppen.


Jerez var dagen till ära myckt pigg och bjöd på lite krumbuktsprång. Skötte sig dock bra på det stora hela och det märktes att han var glad över att få komma ut från banan.

Testade återigen ett nytt bett idag, ett tvådelat som låser sig, dvs så det inte slår upp i gommen på honom. Han kändes faktiskt ganska nöjd med detta bett, iaf tills han blev för taggade då han återigen satte igång att javla med bettet i munnen Känns bra att vi ska till sadelprovningen på torsdag så vi får en check på hur sadeln ligger, så det inte är den som han javlar emot.


Så dagens pass blev en skön skrittstart längs vägen med sambon, innan jag tog en liten avstickare där vi travade igång och värmde upp. Sen körde vi galopp längs med den fina grusvägen ett par vändor så Jerez verkligen fick jobba på, innan vi avslutade med att trava och skritta hemåt igen!


Lite bilder...


                       


       

Av Malin - 10 mars 2012 19:08

Skönt med en ledig lördag. Lagom sovmorgon och en skön promenad efter frukost. Solen bröt igenom molnen och så småningom tog den blåa himmlen över! Kissarna var ute en bra stund på eftermiddagen och njöt av vårvädret.


Åkte till stallet efter lunchen och hästarna stod och mumsade på eftermiddagshöet när jag anlände. Gjorde klart stallet så Jerez fick äta klart innan jag plockade ut honom och borstade. Jerez fäller massor med päls nu, ska bli så skönt när den är borta.


Tyvärr blåste det hel storm i stallet idag, så det var inte riktigt så njutbart på ridbanan som jag hoppats på. Men banan var iaf tinad och mjuk. Idag var vi åter tillbaka och provade ett vanligt tvådelat tränsbett, ett lite tjockare, men jag tycker inte Jerez kändes riktigt nöjd med det heller. Tycker han javlar en del i munnen och inte känns riktigt tillfreds. Erika i stallet tog med lite andra bett som vi ska prova närmaste dagarna, så får vi se om vi hittar något annat bett som han kan trivas bättre med. Annars får vi ta en sväng till tandis med honom och kolla igenom munnen. Är ju dock knappt ett halvår sen vi hade tandiskontroll och det såg fint ut, men man vet ju aldrig!


Själva ridpasset gick helt ok trots hård blåst och en pigg häst. Jerez låg på en aning och vi fick jobba lite med halvhalter och förhållningar för att hitta ett bra tempo. Travade mycket med fokus på att hitta tempo och bra form. Jobbade även en del i galopp där Jerez hittade en ok form, blir dock lätt lite för djup i formen och i det lite tunga och blöta underlaget är det lätt att han tappar balansen så jag försöker att plocka upp honom lite så han sätter sig på bakdelen mer och blir mindre tung i framändan!


Imorgon blir det uteritt med Sari igen  


   

Av Malin - 9 mars 2012 22:03

Ja idag blev det vilodag för oss båda efter gårdagens strapats!

Idag har all snö som kom igår regnat bort, så nu hoppas vi på mjuka och fina vägar och banor!


Åkte till stallet efter jobbet och myste lite med pållisen! Borstade och kände igenom kroppen på honom så han inte ådragit så något igår. Men Jerez kändes mjuk och fin, och ffa oöm. Stretchade lite med morötter även idag innan han fick återvända in i boxen!


Planerar ett ridpass på banan imorgon!

Av Malin - 8 mars 2012 21:45

Ja usch och fy vilken tur vi bjöds på idag.

Vaknade kl 8 och insåg att det kommit nästan 1dm snö under natten. Men det var väl ingen fara tänkte jag, eftersom det var helt torr grusväg under snön så borde ridningen fungera oproblematiskt.

Åkte till stallet och släppte ut övriga hästar som frustade glatt över snön!


Fixade iordning Jerez och skrittade upp för att möta Sari. Då hon hade plockat bort snösulorna på sin pållis så bestämde vi oss för att ta en ganska lugn tur i och med snön! Vi skrittar iväg i godan ro och Jerez var så söt, han gick och sneglade på den söts isisen med all man och vippade med öronen hela passet...fniss...mattes plutt! Gick jättefint och hästarna skrittade på i bra mak, avslappnat på långa tyglar. Vi tog en sväng med lite trafik så vi skulle slippa ev plogbilar och dylikt. Tog oss förbi ett par passager med lite is under snön där vi fick smyga försiktigt. Men Jerez är så duktiga och går både sakta och mycket försiktigt när han känner att det är halkigt under.

Kommer ner för en lång backe och där backen planar ut försvinner hovarna för hästarna. Det måste ha varit världens sjö med fruset vatten som vi inte såg pga snön. Hästarna for som bambi på ha is och det fanns nada fäste nånstans  


Sari lyckades glida av sin pållis lite försiktigt, vilket knappt hjälpte eftersom hästen höll på att gå omkull även utan ryttare. Hon gled försiktigt fram till mig och höll lite lätt i Jerez medan jag gled av så försiktigt jag bara kunde, så jag inte skulle halka när jag kom ner och riskera att ramla in under Jerez . Tog mig ner och försiktigt fram till huvudet på Jerez. Klappade och pratade lugnande med honom och sen började vi försiktigt att lirka oss tillbaka samma väg som vi kom. Vi hade änglavakt att ingen av oss gick omkull, och att vi klarade oss helskinnade därifrån, för det var bra nära flera ggr innan vi tagit oss upp på fast mark igen. Var livrädd att Jerez skulle gå omkull eller fläka sig och få panik, men han var så duktigt och lyssnade så uppmärksamt på mig hela tiden  


Så vi promenerade tillbaka med våra hästar i handen och väl tillbaka i stallet stretchade jag igenom Jerez ordentligt, la på ett fleecetäcke och bjöd på lite hö inne så han fick återhämta sig lite innan han fick komma ut i hagen med kompisarna.


Sari och jag bestämde oss för ett nytt försök på söndag, då väderkännarna har lovat sol och 10 grader varmt!


Mattes finaste!


 

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Chocolicious


Ovido - Quiz & Flashcards