Chocolicious

Alla inlägg under juli 2012

Av Malin - 23 juli 2012 18:29

Ja usch, idag har det regnat och blåst hela dagen. Perfekt dag för mig att jobba och tjäna lite pengar med andra ord. Körde 7-16 idag och åkte till stallet direkt efter jobbet.

Nero hade haft sovmorgon inne med övriga hästar pga vädret, och inte gått ut förrens kl 11.

Dock var ju vädret inge vidare när jag kom dit, så när jag väl mockat och fixat mat så fick Nero komma inför kvällen.

Han var lerig som en gris i en badpöl om ben och buk. Så det var bara att vandra in i spolspiltan och bada pållis en stund. Sen blev det mysbortsning under samtidigt smaskande i eftermiddagsmaten.


Nero är som sagt lika halt än, så imorse ringde jag till ATG och fick en tid på onsdag förmiddag. Så får vi fortsätta utredningen!


Så nu ska jag ägna kvällen åt en god bok i soffan, å ignorera skitvädret utanför fönstret!

Av Malin - 22 juli 2012 21:03

Idag har det varit nästintill perfekt hästsommarväder!

Runt 20 grader varmt, halvklart och lagom blåsigt. Ett väder som effektikvt håller undan bromsarna, men ändå är ganska bekvämt att vara ute i.

Åkte till stallet vid lunch, hade klippt en IKEA-påsen full med gräs som jag tog med mig. Efter att ha mockat och fixat maten invändigt så passade jag på att mocka ut hagen innan jag tog in Nero för borstning.

Han är fortsatt lika halt, stundtals går han helt ok, för att i nästa hoppa på tre ben? Har aldrig varit med om något liknande, men det blir att ringa ATG imorgon bitti det första jag gör.


Borstade och mös med Nero en stund innan han fick återvända till hagen med nytt vatten och IKEA-påsen med färskt gräs. Det var en nöjd pållis som smaskade när jag åkte från stallet.


 


Efter stallet har jag ägnat eftermiddagen åt att läsa bok och bara slappa, samt en tur ut i svampskogen där vi hittade lite kantareller...trevligt!

Av Malin - 21 juli 2012 23:45

Mmm...då har vi provat Vetranquil i liten dos på Nero. Å vilken effekt han hade av det. Fick en dos imorse med lite betfor, vilket uppskattades mycket. Sen hade han stått lugn och avslappnat i hagen hela förmiddagen och ätit sitt hö och sitt gräs. Inget vrålande eller springandes fram och tillbaka i den lilla hagen. Nu har han ju visserligen varit lugnare sista dagarna i hagen, men visst går han fram och tillbaka en del, ffa när de andra hästarna försvinner över kullen.


 


Bra att veta att det fungerar ifall han blir stirrig!


Medan jag mockade och fixade med maten så slog sambon av gräs till Nero. Så när vi hämtade in Nero för att borsta och mysa lite, så fyllde han på med rejält med nyslaget gräs i hagen. Så när Nero kom tillbaka lyste lyckan, han gick direkt fram till högen med gräs och började äta. Skönt, det märks att han har lugnat ner sig, för han har lagt på sig lite hull igen.


Efter stallet åkte vi till sommarstugan, där vi har tillbringat resten av dagen. Solat, ätit gått och åkt lite båt. Skönt att ladda batterierna en stund.

Av Malin - 20 juli 2012 18:26

Idag kom så äntligen Vetraquil så jag kunde hämta ut på apoteket. Åkte till stallet på förmiddagen och Nero hade varit fortsatt lugn i hagen under morgonen. Fixade i stallet innan jag gick ner och hämtade honom. Han verkade supernöjd över att få komma in och bli ompysslad en stund. Borstade, klämde, bjöd på Metacam samt lite betfor, vilket uppskattades mycket, som han slaffsade och åt ur byttan. Kan fortfarande inte känna varken någon svullnad, värmeökning eller ömhet längs med hela benet och hoven. Ingen ökad puls heller för den delen. Efter en ordentligt rykt, nytt flugmedel och så på med flugtäcket igen, så gick vi ut på stallplanen för en liten promenad, så jag kunde kika mer ordentligt på hur han rör sig.


Å tyvärr får jag lov att säga att det inte är någon skillnad alls. Han är lika halt som han var i måndags. Dock är hältan inte konstant, utan den kommer och går????

När vi kikat på det fick Nero beta lite gräs en stund, vilket uppskattades. Han är så rolig den hästen. Han avskyr att vara där han inte ser de andra hästarna när det handlar om att stå i hage eller box, men så fort han får vara med mig, då betyder inte hästkompisarna ett smack. Då är han supercool och väldigt avslappnad. Han betade förnöjt medan jag stod och höll i änden på grimskaftet och Putte och Kerstin körde vinkelslip och lyfte upp stora dörr och takplåtar 1m ifrån oss. Skulle inte tro att Nero brydde sig överhuvudtaget. Det skulle kunna brisera en bomb utan att han ens lyfte på örat, vilket känns väldigt otypiskt en häst som han. Dvs som avskyr att vara ensam och kräver kontroll av allt och alla hela tiden, men skvätten är det sista han är. Där är han coolare än alla andra, ja han bräcker till och med Jerez på den delen.


Efter lite mys och många pussar så fick Nero återvända till hagen med nytt hö och nytt vatten. Ska komplettera med gräspromenader nu under helgen, men blir han inte mirakulöst bättre tills på måndag så blir det ny kontakt med ATG för fortsatt utredning!



Av Malin - 19 juli 2012 20:55

Kom idag på varför jag är negativ mot dessa kvava, klibbiga dagar när regnet och åskan hänger i luften. För då är bromsarna som värst. Å är det något som jag avskyr så är det bromsar. Inte nog med att det gör ont när dom bits, dessutom får jag handflatestora, svullna, ömmande och kliande blemmor. Men jag kan ju gå inomhus eller slå ihjäl dom på ett ganska lätt sätt, värre är det för hästarna som inte kan komma undan så länge de är ute, och dessutom kan dem inte nå och ha ihjäl dem.


   


Stackars Nero var alldeles fullsatt av bromsar när jag kom dit idag, inte konstigt att han blir hysterisk, det skulle jag med bli. Så jag skyndade mig att klä på flugtäcket och så blev han väldigt mycket lugnare. Han har ju ingenstans att ta sig i den lilla hagen, så jag tyckte verkligen synd om honom.

När han väl var påklädd så stod jag och kliade på honom en stund innan jag gick och hämtade nytt hö och fyllde på ordentligt med vatten. Han var öht lugnare i hagen idag och fick således fortsätta gå ute.


Var mindre halt idag, så förhoppningsvis går det framåt. Ska ju behandlas med Metacam till och med imorgon och sen får vi se hur han verkar. Tanken var att han skulle stå på sjukhage i en vecka och om han var bättre släppas ut på större hage sen. Är dock lite rädd för att han ska springa lite för mycket i glädjen över att kunna röra sig igen, så ev får han gå kvar lite längre i lilla hagen samt att jag promenerar honom ett par ggr så jag ser hur hältan verkar. Vore ju bra om jag hade fått ut Vetranquilen tills dess, så kanske hagsläppet går lite lugnare till!

Av Malin - 18 juli 2012 18:43

Ja så var han igång igen då, Nero hade "sprungit" hysterisk fram och tillbaka i hagen från det att han gick ut tills de tog in honom vid 11. Han har kanske 6x6m sto hage, så han får ju inte upp någon direkt fart, men ändå, meningen är ju att han ska vila sitt ben och inte belasta det 10ggr värre. Så då fick han stå inne resten av dagen. Han får vara kvar inne imorgon med, så får vi se hur det går.


Han var på tårna och ganska ofokuserad även när jag kom nu på eftermiddagen och skulle borsta. Fick säga ifrån till honom på skarpen när han dansar och fjompar omkring när jag ska borsta. Han lyssnar ju på tillrättavisningen, men så rätt vad det är så tappar han fokus på mig och är igång igen. Maken till tröttsam häst är längesedan jag träffade på. Att han inte bara kan tagga ner lite och inse att hästarna som nu har varit på samma ställe i alla 6 veckor som han har bott här, med största sannolikhet kommer att finnas kvar imorgon med. Man undrar ju vad som pågår i hans mycket lilla hjärna.


Fick ju recept på Vetranquil att ge ifall han inte skulle hålla sig lugn i box eller hage. Apoteket ringde dock idag och det var något krångel med Färjestads licens, då Vetranquil är ett licenspreparat. Men det är bara och hoppas att det löser sig, ifall han inte lugnar ner sig inne.

Av Malin - 17 juli 2012 20:36

Bra sammanfattning av dagen. Har jobbat extra i kommunen idag mellan 7-16. Alldeles lagom för min del!

Åkte till stallet efter jobbet och hästarna var redan inne eftersom det regnade helt hysteriskt. Nero hade skött sig bra idag och varit ganska lugn i sin lilla hage och ätit upp nästan allt hö som han fick med sig ut imorse.


Plockade ut honom ur boxen och tog bort förbandet från igår. Såg fint och oretat ut vid samtliga instick. Fortfarande inte varm eller svullen någonstans. Tog även en temp på pållis och den var 37,8.

Borstade och fixade en stund med honom, sen fick han stå kvar och vänta medan jag mockade och fixade maten i boxen. Fick även dagens dos med Metacam. Tycker han känns lite låg idag, så han har nog haft lite effekt av Metacamen.

Var mindre halt imorse när de släppte ut honom! Han haltar ju fortfarande, men stödjer ordentligt på benet nu. Förhoppningsvis så har smärtisen lite effekt!


Glömde ju skriva igår att jag passade på att väga Nero på ATG. Å blev nästan chockad över vad lite han vägde, blir till att göda på ordentligt nu när han ska vila. 454kg, flugvikt om man får säga så. Känns som om han tappade säkert 50kg under de dagarna då han var så orolig i hagen. Men nu har han ju lugnat ner sig, så förhoppningsvis ska vi kunna få tillbaka lite.

Vet att jag vägde Jerez när han var 2,5år och då vägde han 567kg.....lite skillnad   

Av Malin - 16 juli 2012 18:42

Ojj...vilken lång dag det blev idag.

Hade klockan på ringning imorse för att försöka få en tid på ATG till Nero. Hade turen att ringa direkt när dom öppnade och fick således en tid 9.30

Så det var bara att koppla på transporten och bege sig till stallet. Borstade av Nero lite snabbt innan vi traskade in i transporten. Duktiga killen gick rakt in utan att ens tveka en sekund. Massor med beröm till pluttis!

Färden in gick komplikationsfritt och väl på plats blev det lite väntetid då det som vanligt på måndagar är mycket akut som kommer in. Det var således fullt med hästar på plats, och vi fick därför nöja oss med en spilta istället för box. ATG-spiltorna är sådana som man backar in hästen i, och sen binder upp dom med näsan mot spiltdörren som är med galler och går att stänga precis som en boxdörr. Nero skötte sig super och backade snällt in på kommando. Var lite stökigt i vänthallen, med mycket hästar och en hel del skrapande hovar och gnäggande. Nero blev lite uppspelt och deltog själv i samtliga happenings, men på det stora hela skötte han sig ändå ok.


När det var våran tur fick vi börja med att berätta vad som hänt och hur han varit. Vetrinären började sedan med att känna igenom hela benet och även visitera hoven igen då, med tanke på ev hovböld. Han fick lika lite utslag som hovis fick, så därefter fick vi skritta längs gången. Nero visade hälta grad 2 när vi skrittade, så därefter fick han lite lugnande innan de bedövade hoven, för att se om probemet satt däri. Ibland är det ju så att man inte får något utslag med visitertången, men att det ändå finns en hovböld, å då brukar den gå att släcka med en blockad.


Efter sprutorna, som Nero öht inte reagerade på, så fick vi återvända till spiltan en stund. Nero backade snällt in och stod sedan och halvsov, lite rusig på sprutan. Sen var det dags att återvända till löpargången. Fick börja skritta, och Nero visade lika mycket hälta. Fick därefter trava, å där visade han initialt lika mycket hälta åt ena hållet, men såg plötsligt bättre ut när vi sprang tillbaka. Håkan böjde honom en sväng, och vips vart han tvärhalt. Så då la vi en blockad i knäleden istället. Rakapparaten kom fram, men inte heller den var av intresse. Sen fick vi återvända till spiltan i väntan på att bedövningen skulle ta.


Sen gjorde vi om samma procedur på löpargången, å samma resultat. Dvs lika halt i skritt, men mindre på andra travvändan. Så för säkerhetsskulle la Håkan även en blockad i kotleden. Men inte heller då blev det någon skillnad. Så efter mycket känna och klämma är det troligtvis så att Nero sträckt sig och fått en muskelbristning någonstans i höger framben. Han fick inget napp när han kände och klämde, men eftersom blockaderna inte gav något, och han är mest halt i skritt efter vila, och mindre halt i trav, dvs när han kommit igång lite, så lutar det åt det.


Så efter detta fick vi bandage på benet och fick åka hem med ordinerad sjukhage och Metacam i 5 dagar. Om han inte blir bättre på en vecka, alternativt om han blir sämre får vi komma tillbaka för vidare utredningar.


Så det var bara att ge sig av hemåt igen. Nero var lika duktig att lasta nu, och gick rakt på transporten. Åkte snällt hem och väl hemma fick han gå in i boxen en stund med lite mat, medan jag och sambon satte upp en sjukhage till honom. När väl det var fixat plockade vi på ett flugtäcke eftersom han inte har samma möjlighet att ströva och komma undan insekterna nu i den lilla hagen, å så släppte vi ut honom en sväng. Nero verkade nöjd över att få komma ut och accepterade den lilla hagen utan vidare diskussioner. Fick vara ute en timme innan vi plockade in samtliga hästar för kvällen och Nero fick första dosen Metacam. Så nu är det bara att vänta och se. Vore ju skönt om det är en muskelbristningen som går tillbaka och inte ger några större men, är ju mest rädd för att det skulle vara något med senor eller leder, eller som veterinären i värsta fall misstänkte en hovbensfraktur   


Jaja, det är för tidigt att ropa hej än, men vi tar en dag i taget får vi se!


Mattes plutt   


 

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Chocolicious


Ovido - Quiz & Flashcards