Chocolicious

Alla inlägg under september 2012

Av Malin - 14 september 2012 13:21

Tvi vale för vädret som härjade utanför fönstret när jag vaknade.

Åkte till stallet och fann en hel flock med blöta, kalla och ledsna hästar som gått ut tidigt imorse innan det brakade lös med oväder. Så jag snabbade mig att mocka åt samtliga hästar i stallet innan jag plockade in dem och fördelade ut hö i boxarna. Inget hästväder att vara ute i.


Så jag sparar dagens ridtur till imorgon istället, å håller tummarna för att det är bättre väder då!


Direkt från stallet till frissan där färg och klipp stod på schemat..mkt nöjd över att ha fått en uppfräschad look inför hösten.

Så nu står jobb näst på listan...jobbar även hela denna helg...suck!



Av Malin - 13 september 2012 20:50

Skänt med ytterligare en ledig dag. Tog en sovmorgon imorse och gick upp vid 9.30 Åt frukost i lugn och ro och mös med kissarna. Åkte mot stallet vid lunch och börjad med att stanna till vid Djur&Natur för att köpa hästmat enl nya foderstaten. De hade allt hemma, så det var snart avklarat.

Därefter vidare till stallet där Nero gick och betade i godan ro i hagen när jag kom.

Började med att mocka och fixa med maten. Allt ska ju vägas och kontrolleras innan jag skriver färdigt foderskylten med måttangivelser. Är alltid nog med att det ska finnas en aktuell foderskylt i stallet ifall jag skulle bli satt ur spel för en kortare eller längre tid, så det ska vara lätt att hoppa in och ta hand om Nero, utan att han blir utsatt för alltför stora förändringar.



När jag fixat färdigt i stallet tog jag med mig borstar och hovkrats ut i hagen till Nero. Han kom glatt fram och vi ägnade en halvtimma åt att mysa och borsta ute i hagen. Duktiga killen står helt still och njuter av att bli ompysslad. Lyfter även snällt på fötterna och låter mig kratsa hovarna, trots att han är helt lös. Där kan man tala om förtroende.


Nero blev väldigt förtjust i den lila piggborsten som han lekte med en lång stund. Han tog upp den i munnan och slängde och ryckt med den. Provade även att borsta lite i gräset....å som jag skrattade åt honom. Han är så himla underhållande. Ska försöka se om jag kan hitta några leksaker till honom att ha både i hage och box, för jag tror att han skulle uppskatta det.


Resten av dagen har ägnats åt veckohandling på Ica, en promanad i det fina vädret tillsammans med sambon, å så hann jag även med att tvätta bilen både in och utvändigt, skönt!

Av Malin - 12 september 2012 23:45

...är väl en bra sammanfattning för denna dag.

Ledig dag...så det började ju bra    Hade stallet på morgonen och hästarna var ju ute när jag kom dit. Pga lite hotande moln, som tacksamt drog förbi så började jag med att hämta in Nero för en ridtur. Borstade och pysslade innan vi gick upp till ridbanan. Skippade att gå ett varv på banan och hoppade upp på direkten idag, gick fint!

Red även dagens pass med spö, eftersom jag vill kunna udnerhålla framåtbjudningen utan behöva driva som en tok. Vill att ju aldrig att hästarna ska bli så trötta på skänkeln att de slutar lyssna. Så går det ltie trögt tycker jag att det oftast är bättre att lägga till ett spö som man kan killa lite lätt med på rumpan när det behövs.


Nero svarade iaf super för det så dagens ridpass gick riktigt bra. Behövde bara kittla lite med tofsen längst ut på spöet så gick han fram, å massvis med beröm när han gjorde rätt, så i slutet av passet behövdes inget spö alls eftersom han då kopplat att när matte lägger till skänkeln lite, så ska man gå fram! Så dagens pass bestod av övergångar och lite vägar och volter. Efter avslutat pass fick pållis massvis med beröm för väl utfört arbete.


Mockade och fixade maten innan jag återvända hemåt.


Räknade färdigt foderstaten idag, och eftersom Nero är ganska svårfödd och har lätt för att tappa ur så blir det höga värden och kvoter till att börja med, så får vi väl se hur han svarar på det. Är iaf glad över att jag har så pass bra värden på höet att jag kan ge rätt mycket grovfoder....å dessutom har vi riktigt bra minerlvärden i höet i år, så det behövs inga extra mineraler förutom e-vitamin och selen.


Värdena på vårat hö är enl följande;


Smrp 42g/kg foder

MJ 8,5MJ/kg foder


Vilket ger en kvot på 4,94


Å en foderstat enl följande;


10kg hö

1kg Hippo grov alfa

0,5kg Hippo linfrökaka

0,3kg sojamjöl

Selen/e-vitamin


Vilket ger Nero en kvot Smrp/MJ-kvot på 7,7, vilket bevisligen är vad han behöver eftersom han legat på det hela sommaren, då han dessutom ätit gräs. Så får vi justera efter behov!


Ger ju helst inte färdigfoder, dvs typ Hippo grov alfa, eftersom jag tycker det är sååå dyrt, men nu är Nero lite knepig med maten och har ju visat att han inte äter vad som helst, så då får vi kompromissa lite...  


Efter det hann jag med att städa färdigt hemma innan det var dags att styra bilen mot Stockholm för en riktig toppenkväll.

Hade biljetter till Nickelbacks konsert på Globen, och eftersom Nickelback är ett av mina absoluta favoritband så var förväntningarna höga. Det blev ju knappast sämre av att det var Daughtry, ett annat av mina favvoband, som var förband.

Så jag fick två konserter till priset av en   

Käkade kinmat innan konserten och var på plats i Globen strax innan det drog igång. Å vilken kväll det blev! Kul med band som är lika bra live som de är på skiva! Så efter en kväll bland stjärnorna så vände vi bilen hemåt igen!


 

Bildkälla Nickelback.com

Av Malin - 11 september 2012 22:19

Så idag var äntligen sista dagen på en vidrigt långs period. Har ju jobbat 8 av 9 dagar i sträck, så nu ska det blir skönt att vara ledig i två dagar. Slutade redan 16 idag, och kom iväg till stallet på direkten. Kom dit lagom för att hinna mockan medan Kerstin började ta in stona. Tog in Nero som fick äta lite eftermiddagskraft medan jag fixade med det andra. Såg sedan hur molnen plötsligt drog ihop sig, så då blev det fart under fötterna. Ut med Nero ur boxen, tacksamt nog var han inte lerig alls idag, så det gick snabbt att borsta av och känns igenom, kratsa hovarna och på med sadel och träns. Lagom tills jag kom upp till ridbanan började de första dropparna falla.


Men skam den som ger sig, det går ju naturligtvis att rida i regn med. Nero var väl inte överförtjust först, utan viftade på öronen åt regnet och försökte springa lite i sidled. Men efter att matte visat att vi inte skulle bry oss om regnet, så fortsatte vi ridturen som idag kändes riktigt bra, trots skitvädret.


Nero bjöd på riktigt bra med egen bjudning idag. Så vi travade mycket längs spåret med fokus på framåtbjudning och lyhördhet. Tog även ett par varv i galopp i vardera riktining, och även här var bjudningen bättre. Så summa summarum så gick Nero bättre i skitvädret än vad han brukar göra i det fina vädret.


Väl tillbaka i stallet var jag redigt blöt..  

Erika var i stallet och hade med sig sina två barn, varav den äldsta Elsa hängde efter mig som en slips och sög in all information. Så vi matade hästarna med äpplen, borstade stallgången och fixade höet. Känner på mig att Elsa kommer att bli en hästtjej av stor rang om ett par år. Nero var mycket nyfiken på denna lilla varelse, knappt ett äpple hög som bjöd på godbitar   


När jag kom hem från stallet hade höanalysen anlänt. Så kvällen har ägnats åt att räkna foderstat till Nero. Lite svårt eftersom jag inte riktigt vet hur högt han behöver ligga i kvot, eftersom han varit lite svårfödd hela sommaren. Så jag får prova mig fram lite och höja tills hullet blir rätt. Vi hade faktiskt riktigt ok värden i år, vilket känns väldigt skönt, för då blir det inte så mycket dyra foder som ska köpas in.


Mums med mat sa Nero...


 

Av Malin - 10 september 2012 21:01

Idag har återigen varit en dag som flugit förbi och plötsligt är det kvällen och så står man där och undrar vart tog dagen vägen?!

Hade utbildning på jobbet mellan 8-17, och direkt efter jobbet fick jag skynda mig iväg för att hinna köpa kattmat innan vet.kliniken stängde. Direkt vidare till stallet där hästarna redan var inne. Fixade mat och pratade en stund med Erika och Kerstin. Tog ut Nero på gången och mockade innan jag tog itu med att borsta. Nero hade rullat sig rejält i leran idag, så det var bara att ta ordentligt tag med piggborsten och köra.


Så dagens tänkta promenad hann vi inte med, för då hade jag aldrig varit hemma. Nero verkade dock inte särskilt missnöjd med att få mumsa hö istället.

Morgondagen är lite kortare för min del och jag hoppas hinna rida imorgon.


 

Av Malin - 9 september 2012 13:14

Inte nog med att sommaren uteblev i år, nu har hösten tydligen bestämt sig för ett tidigt intåg. Imorse var det 2 grader ute när jag gick upp, och svinkallt! Känns även inne hur kylan drar fram, å vi har inte satt på värmen än, eftersom det inte brukar behövas på minst en månad till...suck!


Så det är på med ullsockor och tofflor    Åt en härligt värmande frukost med hemmagjord varm choklad och smörgås med enrisrökt korv....mmm...gott och värmande!


Ska ju jobba i eftermiddag så jag hade stallet på förmiddagen. Hästarna var redan ute när jag kom dit, så jag fixade stallarbetet först. Hämtade in Nero och borstade och fixade. Idag var det dags att prova dressyrsadeln igen, har ju inte ridit i den sen jag fick tillbaka den från omstoppningen. Nero verkade iallafall nöjd med den och skrittade på med vippande öron.

Jobbade vidare på banan med mycket övergångar och det märks att han är betydligt mer med och på alerten för hjälperna.

Avslutade även dagens pass med att vi skrittade av samma runda som igår. Idag hade vi dock ingen sambo med
oss, utan vi fick klara det själva.

Nero skötte sig bra, blir lite osäker och då stannar han gärna för att se sig lite omkring. Bla när han fick syn på hundarna, men så snart vi kom in i skogen så var öronen spetsade framåt och han gick glatt fram över stock och sten.


Imorgon hoppas jag kunna ta en promenad med honom, om inte vädret är för ruskigt, så ska vi se oss omkring i omgivningen eftersom jag planerar att öka på med uteritter närmaste veckorna. Å då är det alltid en fördel om man promenerat samma sväng tidigare så hästen kan känna en viss trygghet i att här har vi varit förut, nu när matte plötsligt hamnat på ryggen istället för på backen!



Av Malin - 8 september 2012 19:52

Ja idag har jag lite trevligheter att bjuda på.

Jobbade till 15 idag och åkte till stallet direkt efteråt. Mockade och fixade mat innan jag plockade in Nero.

Borstade och putsade på honom, på med sadel och träns å sen upp till ridbanan. Sambon kom lagom tills jag hoppat upp och börjat skritta. Så han fotade lite under dagens pass. Ägnade passet åt att fortsätta jobba med framåtbjudning och övergångar. Nero var mer på hugget idag och skötte sig bättre än sist. Mycket travarbete och sen ett par varv i galopp åt vardera hållet. Å anledningen till att sambon egentligen var med i stallet, var för att vi skulle prova att skritta av utanför banan för första gången.


Så när jag travat av honom så gick vi ut från banan och skrittade den mysiga lilla skogsstigen som jag promenerat mycket sista tiden. Nero skötte sig väldigt bra. Skrittade på och verkar inte särskilt orolig. Lite otäckt var det väl när hundarna kom farandes mot staketet, men vi stannade så han fick kika och då gick det bra.


Bjuder på lite blandade bilder från idag;


             


Efter att jag var klar i stallet hade jag bokat tid med Lina och Fredrik, som jag ev ska hyra boxplatsen av under vintern. Så vi var till stallet och kikade på allt och gick igenom hur vi hade tänkt oss. Så nu är det bestämt, att jag kommer att byta stall och ta deras plats från slutet av september och fram till juni nästa år. Planen är att vi ska försöka hinna bygga vårt eget stall hemma tills dess, så jag ska kunna flytta hem tillslut!


Så jag tror att det blir jättebra. Det ingår alla in/utsläpp, fodringar och täckesbyten på vardagar, och så delar vi på helgerna. I stallhyran ingår även alla utebanor, nya ridhuset med tillgång till deras wascator och torkrum för täcken.

Så jag planerar att flytta sista helgen i september, så nu blir det lite bråda dagar att görna iordning allt som krävs.

Av Malin - 7 september 2012 13:20

Ja idag stod ett besök från hovis på kalendern. I väntan på hovis fick Nero en rejäl rykt och vi redde ut svansen med en massa glansspray. Å den är så tjock och fin när man reder ut alla skruvar och lockar som finns där. När Nero blänkte som värsta filmstjärnan uppenbarade sig hovis för att sko.


Nero skötte sig med den äran idag. Han står hel still och gör som han blir tillsagd. Bryr sig inte alls om varesig fram eller bak, och det roligaste som hände idag var när Nero använda hovis hovstötta som han ställer hovarna på när han ordnar till sömmarna. I normala fall kunde man tro att hästen skulle kunna få lite lätt panik om han upptäcker att hoven sitter lite fast på den knoppen och kasta sig bakåt, men Nero är ju inte som alla andra, utan han använda knoppen som pall istället och försökte ställa sig på den med det andra frambenet flygande i luften. Knaspållis!


Jaja, slutet gott och massor med beröm och ett gott äpple till Nero innan han fick återvända ut i hagen.


Får bli lite extra koll på honom närmaste dagarna för Kerstin hade hört att han hostade igår kväll, och idag på morgonen så är han lite snuvig, dock ofärgat och lättrinnande. Så det blir till att kolla tempen och ta det lagom lugnt.

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Chocolicious


Ovido - Quiz & Flashcards