Chocolicious

Alla inlägg under april 2013

Av Malin - 22 april 2013 20:11

Ja det är väl ett gissel på unghästar...att veta när det är dags att tappa och hur de reagerar. Tycker Nero varit lite annorlunda i munnen sista dagarna, har ju varit svårt att veta ifall han kände av obehag av bölden som satt precis i vecket vid ganschen, men då bölden i princip är bort helt idag, så tror jag nog ändå att det kan vara tänder som spökar.


Känslan när man rider är att han slänger upp med huvudet och att han biter tag i bettet, men inte bjuder på ett ärligt sätt, utan snarare känns lite tjaffsig och orolig i munnen.


Så det tar lite tid att komma till arbete och det känns som om det inte gör någon skillnad ifall han går med ordentligt stöd eller om jag rider på långa tyglar. Så imorgon provar jag nog att byta till ett snällt rakt bett och en remontnosgrimma, så blir det lite annat i munnen för honom.


Försökte kika in om jag skulle se några otrevligheter eller att han skulle se rodnad eller irriterad ut i munnen, men såg inget. Hoppas kunna komma iväg till ATG's tandutbildade veterinär nu under våren för att kolla av tänderna på honom.


Red ett ganska basic pass idag pga munproblemen, där vi skrittade, travade och galopperade på både volt och spår, men inte ägnade oss åt några större övningar utan mest rullade på. Får se vad Anis tycker imorgon, om hon ser något samt ifall han känns annorlunda på remonten och med ett rakt bett i munnen.

Av Malin - 21 april 2013 19:30

Yep yep, idag tog vi tillfället i akt och kikade lite närmare på de spännande dressyrstaketen.

Var ju tävlingar på Karlskoga Ridklubb idag, där Nero står uppstallad, så jag frågade redan igår ifall inte vi kunde få smita in en kortis och titta innan de plockade undan efter tävlingens slut. Å visst fick vi det.


Så när jag kom till stallet efter jobbet så fixade jag med Neros mat och mockade, å fick sen ta itu med en mycket smutsig lite pållis. Som han rullar sig...då är det tacksamt med täcke!


Borstade så vi såg någorlunda respektabla ut, på med träns och kedja och sen tågade vi ner till spolspiltan och spolade benen. Sen fick vi stå där och vänta i ca 15 minuter innan de var klara och vi fick komma in till banan.


Nero är väldigt duktig på att vänta, han står mest och myser med mig...vill bli kliad lite här och där och är alltmänt väldigt lätt att ha med sig.


Lite bilder från väntetiden...


 


Å så Neros favorit, när matte ska klia fram på mulen....då ser han ut som en sjöelefant i mulen.....  

 


Sagt och gjort...tillslut fick vi komma in och det som dessutom var bra var att musiken fortfarande var på ganska högt...så Nero fick lite autentisk känsla från tävling.

Iaf så var staketen lite spännande, men inte mer spännande att han efter att ha kikat en liten stund kunde skritta förbi från båda håll. Mest spännande var nog där domarna hade suttit, men ingenting var otäckt eller skrämmande så man måste takta omkring eller springa därifrån, känns lovande. För titta får dom alltid tid att göra...men inte fjanta omkring!


Massa beröm och sen fick han åtevända upp till boxen med eftermiddagshö!

Av Malin - 20 april 2013 22:45

Ja idag var det således dags för tömkörning av Nero igen. Hade tid bokad kl 10.45, men då jag även hade frukostfodring och utsläpp, så var jag på plats redan vid 7.45 Dock hade Lisa en tidig morgon och var redan där och hade redan fodrat när jag kom. TACK för hjälpen!


Medan hästarna åt frukost så pysslade jag med lite av varje, gjorde rent foderhinkar, märkte upp nya hinkar och höpåsar och förberedde så jag hade gjort påsar med hö klara inför nästa helgs trip till Göteborg...alltid skönt med sådant som går att förbereda! Bytte om på samtliga hästar och vid 8.45 släptte vi ut dem tillsammans.


Nero verkade vara på ett strålande humör och hoppade och studsade i hagen tillsammans med Bosse..å naturlitvis så rullade han sig, så när jag hämtade in honom 1,5 timme senare för tömkörning så blev det en ordentlig rykt och spola ben sekvens!


Bölden har fortsatt att minska i storlek, och det håller sig öppet och tömmer sig både lite varigt och serös sårvätska vilket är bra!


Tömkörning gick bra även idag. Det är så himla kul att se någon annan jobba lite med honom och Stefan är så duktig. Idag fokuserade han på att ställa lite utåt och få med Neros höger bak, som han gärna smiter lite med när det blir jobbigt. Han svagare sida helt klart! Provade även att ha med sig pisken idag, och det gick fint. Nero verkade bry sig på rätt sätt, dvs när han snärtade med den lite lätt så ökade han igång, men utan att stressa och gjorde lite fina förhållningar när han bad om det.


Nöjd matte, nöjd pållis och nöjd Stefan!

Av Malin - 19 april 2013 17:04

Bjöd mig själv på lite sovmorgon idag och var på plats i stallet vid strax före 11. Riktigt skitväder idag med sådant där fint regn som man blir dyngsur bara utav att gå från bilen och till stalldörren.


Började iaf med att mocka och fixa maten eftersom hästarna var ute. Sen var det bara att bita i det sura äpplet och ge sig ut i hagen för att hämta in Nero. Hittade en mycket blöt och lerig herre som glatt vandrade med mig in. Gick direkt ner till spolspiltan och spolade hela benen samt stora delar av täcket innan vi gick upp till stallet. Nero fick fleecetäcke på sig och jag tog itu med att inspektera bölden. Verkar ha tömt sig en del under natten med, för jag fick tvätta och dra bort en del klägg från pälsen. Tvättade rent med varmt vatten och tvål och det lilla hålet såg ut som igår. Dock hade svullnaden ute på ganaschen lagt sig, men storleken på bölden kändes som igår. Försökte klämma lite även idag, men fick bara lite blod i utbyte. Tvättade med alsolsprit och jodopax och tempade sedan Nero, 37,4.


Eftersom han känns ganska opåverkad beslutade jag mig för att rida ett litet pass. Är ju bra för bortforslingen av skiten att få lite fart på cirkulationen. Är ju i dessa väderlekar som jag är extra glad över tillgången till ridhus.


Väl i ridhuset skrittade vi igång och Nero kändes som vanligt, travade och där blev det redigt med fart under fötterna på en viss kille. Vi fick dock ägna lite tid åt att påminna om broms och förhållning. Jobbade även idag en hel del med delar ur dressyrprogrammet och avslutade det hela med att sätta ihop dem och rda hela programmet.


Gick helt ok, men man märker vad nyttigt det är att rida hela eftersom man även påminns om hur allt ska hänga ihop, vilket förhöjer svårigheten. Men vi fortsätter att öva...  

Av Malin - 18 april 2013 17:00

Jahopp...jobbade till 16 idag och åkte direkt till stallet efter jobbet. Nero var mucho smutsig om benen så vi började med en tur ner till spolspiltan där vi städade benen och svansen.

Tillbaka i stallet fick Nero stå på gången medan jag mockade och fyllde på med nytt strö.

Tog mig an borstning av resten av den smutsigs hästen. Han har ju lera på alla delar som inte är täckta med täcke...min lilla smutsgris. Å vad hittar jag då...om inte en stor böld på insidan av höger ganasch.


   


Svullet, värmeökat och ömmande när jag tryckte. Gjorde rent resten av Nero färdigt och hämtade sedan ut sjukvårdsattiraljerna. Börjar med att tvätta med tvål och vatten i området för att ta bort så mycket bakterier som möjligt. Skrubbar sedan själva bölden med varmt vatten och tvål, så att jag får bort lite sårvätska som läckt ut.

Skrapar undan päls och lite skorpa och hittar ett litet hål...klämmer och tömmer ut lite gulfärgat var?!


Klämmer runt om och får ut lite mer, men inga stora mängder. Svullnaden är ungefär i storlek som en passionsfrukt och Nero ömmar när jag klämmer och pillar. Då jag inte får ut något mer rengör jag ordentligt med såväl alsolsprit som jodopax.


Tempar Nero 37,5 således normaltemp och han känns precis som vanligt, sprallig och pigg. Ätit och druckit som vanligt. Så han fick återvända in i boxen och så får vi se hur det verkar imorgon. Så länge det öppnar sig och tömmer ut varet så brukar kroppen klara av att hantera infektionen självständigt, så vi fortsätter väl att pilla upp.

Av Malin - 17 april 2013 20:45

Idag blev det ett uppmjukande pass för Nero efter gårdagens dressyrträning. Skrittade och travade i ridhuset i ca 20 minuter. Nero kändes lite stel, men arbetsvillig! Red lite vägar och övergångar innan vi skrittade av och återvände upp till stallet.


Nero mumsandes på äpple i hagen..sötnosen!


 


Imorgon väntar vilodag för Nero och sen blir det dressyrpass på min lediga fredag och tömkörning på lördag förmiddag!

Av Malin - 16 april 2013 22:30

Vilken träning det blev!


Nero var ganska på tårna när vi kom in i ridhuset och fjantade omkring och taktade. Skulle inte skritta avslappnat och när vi sedan började vämra upp med lite travarbete var det idel fladdriga framben och vippande öron.

Så jag fick helt enkelt sätta mig ner, plocka upp honom lite och rida igenom i traven, å jösses vad fin han blev. Det var som att han fick stöd att använda all energin framåt istället för överallt. Han låg så stadigt och kändes riktigt mjuk och trevlig. Galopperade en kort sväng och samma sak där, luftiga och stora språng.


Sen var det äntligen våran tur och då hade överskottsenergin lagt sig och han var sitt vanliga kolugna jag när vi pratade igenom vad som hänt sedan sist. Jag framhöll att jag tycker han blivit starkare, kommit upp mer i framdelen och tar för sig mer av arbetet. Han har hittat lite mera turbo, vilket självklart kommer ur att han blir starkare och bärigare. Jag berättade även att vi anmält oss till tävling och lite vad jag önskade att vi skulle checka av inför tävlingsstarten.


Sen körde vi igång, skrittade lite på kort tygel, där vi fick beröm för att Nero är mer avslappnad i skritten och att jag därmed kan påverka honom mer utan att han börjar takta. I traven jobbade vi först på volt och sedan massor med vägar. Vi red över ridbanan med volter åt både höger och vänster när vi passerade medellinjen, vi red åttvolter, serpentiner och serpentiner med volter, skrittövergångar, vände rätt upp och först rakrikta för att sedan lägga en 10m volt till höger - tillbaka till medellinjen, rakrikta och trava ett par steg innan vi fick lägga 10m volt till vänster och sedan tillbaka till medellinjen. Mycket nyttigt arbete där vi fick beröm för att Nero är följsam och stadig i såväl form som tempo och takt.


Skrittade en stund och sedan blev det galopparbete. Här jobbade vi lite med samma sak, dvs volt och rakrikta och lite snett igenom för att rama in honom ordentligt mellan skänklarna. Jobbigt sa Nero som frustade och kämpade. Även här höll Anna med om att han såg riktigt fin ut. Han har kommit upp i framdelen, blivit luftigare, bärigare och friare i bogarna. KUL att höra att hon ser det jag känner   


Allt som allt fick vi beröm för att vi utvecklats väldigt mycket sedan hon såg oss senaste, och att hon tycker vi helt klart är mogna för tävlingsbanorna. Vi ska jobbade vidare med att rama in honom ordentligt längs diagonalen där han lätt bli vinglig, att få igenom honom ordentligt i galoppen så han inte springar och trycker mot väggen, vilket han gärna gör i höger varv.


Jag fick beröm för att min sits blivit bättre och att jag är bättre nere i sadeln. Även min vänstra ekorretass är bättre och jag är mer avslappnad i axelpartiet, även om jag fortfarande måste fotsätta jobba med det. Så fort Nero trycker emot i galoppen så åker gärna höger axel upp, vilket sker per automatik och måste nötas bort!


Är supernöjd och känns jättekul att höra att min känsla stämmer! Alltid roligt när man ändå lägger ner det jobbet som jag gör, och utbilder honom från grunden, då är det roligt att andra ser framstegen!


Nästa Anisträningen blir redan om en vecka, vilket känns väldigt bra!

Av Malin - 15 april 2013 13:00

Japp, så var värsta dagen på veckan igång. Avskyr måndagar eftersom det alltid är så långt till ledigheten då!


Jobbade iaf kvällen så jag fick lite sovmorgon. Stallet på förmiddagen och för Nero var det vila i hagen som gällde och jag passade på att plocka och fixa med lite annat så måste bli gjort. Dvs plcoka in tvätten, sortera undan samtliga vintertäcken för förvaring och kontrollera vart jag har de lite mer våriga och sedan somriga täckena!


Nu väntar en kväll på jobbet, och imorgon ANISTRÄNING   

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Chocolicious


Ovido - Quiz & Flashcards