Chocolicious

Alla inlägg under maj 2013

Av Malin - 23 maj 2013 20:38

Suck...så var det dags! Får aldrig gå en längre period utan att något händer.

Åkte till stallet vid lunchtid idag och hämtade in pållisen från hagen. Borstade och gjorde oss iordning, sen vräkte regnet fullkomligt ner, så vi gick ner till ridhuset för ett dressyrpass.


Väl nere var vi ensamma, men fick sällskap av Madde och Loffe efter en stund. Skrittade fram och jobbade lite med att göra halt. Sen arbetade vi med traven, där fokus låg på ställning och takt, jobbade volter och serpentiner på samma sätt som för Anis i tisdags.

Galopperade igång på en stor mittvolt och övade på lite övergångar mellan trav och galopp. Gick riktigt fint idag. Tog en skrittpaus, och sen när jag skulle trava igång igen så är Nero plötsligt halt fram?!


Hoppade av och kikade så han inte fått en sten i hoven, men ingenting där. Gick med honom en bit och lånade sedan en longerlina och longerade honom. Å mycket riktigt är han halt fram. Såg ut att vara höger fram.

Så det var bara att skritta upp till stallet och hämta ut Madde. Gick och sprang med honom, och jodå, han var halt, helt klart!


In på gången, plockade bort utrustning och kände igenom båda benen. Lite lätt gallig över kotorna, men inget särskilt, möjligen lite värmeökad, men det är svårt att säga när han blivit riden och dessutom haft lindor på sig.

Han fick stå på gången en stund, och när vi skulle gå in i boxen, så var han riktigt halt. Är inge värmeökad i hovarna och har ingen direkt puls???!!!


Masserade båda frambenen med Arnikagel och satte på stallbandage, så fick Nero komma in i boxen en stund.


Åkte hem och sen tillbaka till stallet vid 18-tiden igen.

Nero låg i boxen och vilade när jag kom dit, vilket i sig inte är så ovanligt, för det gör han bortemellanåt, ligger och äter hö!

Tog ut honom och kände, fortfarande ingen större skillnad. Tog ut honom och gick/sprang med honom för resten av stallkompisarna....å vi är samtliga överens om att han nog är halt höger fram....  


Så jag smorde med arnikagel igen och så blir det stallbandage under natten så åker jag dit imorgon bitti så får vi se hur det har utvecklat sig under natten...


Mattes plutt...  

Av Malin - 22 maj 2013 20:30

Eftersom Nero skulle vila idag så passade jag på att greja med annat tråkgöra i stallet. Dvs tvätta och hänga upp all denna tvätt på tork. Men det blir ju bra när det är klart, för då är det påfyllt för en tid framöver.

Nero verkade njuta i hagen tillsammans med Bosse och knaprade gräs i parti och minut.


Har även fått klart lite framöver, dvs jag är garanterad att få stå kvar i stallet fram till nästa sommar, med undantag för denna sommar, då ägaren till boxen kommer hem. Så då kommer Nero att få stå nere i ridskolestallet under sommarmånaderna, då alla ridskolehästar är på semester. Förhoppningsvis kommer han att trivas bra även där.


Då boxägaren kommer hem den 6 juni, och ridskolehästarna flyttar den 8 juni, så ska Bosse och Nero få åka på en liten minsommarbetestur hem till mig. Då vi har stora och fina hagar här med gott om bete, och dessutom precis utanför vårat hus så vi har tillsyn till dem hela tiden så blir det perfekt. Ska bli mysigt att få ha hästar hemma en liten sväng.


På det sättet slipper jag flytta Nero till ytterligare ett stall för bara två dygn, vilket känns väldigt onödigt.

Av Malin - 21 maj 2013 20:38

Dressyrträning för Anis stod på schemat idag. Riktigt jobbigt väder idag då det är kvalmigt och fuktigt ute, blandat med regnskurar vilket gör det ännu fuktigare. Skrittade fram och kände lite på såväl trav som galopp innan det var vår tur. Informerade om besöket hos vettandis och vad vi gjort sedan sist. Fick börja med att rida travövergångar samt längs diagonalen i bibehållen takt och form. Ägnade sedan stora delar av passet till galoppjobb. Fick öva på galoppfattningar och travövergångar på volt, samt galoppera längs spåret med bärighet och takt, utan att Nero rinner iväg. Mkt jobbigt, fick även här vända in på diagonalen med fokus på att bibehålla takt och ställning. Avslutade med att jobba på travökningar både på voltspår, diagonal och längs långsidan. Mkt nyttiga övningar idag som det blir att jobba vidare med.

Varm och svettig Nero fick en skön dusch och sedan mys i boxen med fleecetäcke, morötter och hö!

Av Malin - 20 maj 2013 22:03

Idag blev det lång sovmorgon eftersom vi inte var hemma förrens vid 02.30 inatt. Å har man som jag jobbat två nätter innan och sovit lite så är man extra seg. Så jag vaknade vid 11.15 och tog en skön frukost, röjde lite hemma och åkte till stallet vid 14-tiden.


Hann med att mocka och fixa Neros mat innan hästarna fick komma in. Borstade av en ganska smutsig häst medan han mumsade på höet. Sen klädde vi på oss pch begav oss ut på en sväng i naturen tillsammans med Madde&Chicago.

Lite väl klibbigt väder, för vi vart superklibbiga under jackorna, men ändå hade vi uppehåll hela turen.

Red upp för galoppbacken och sedan högåsvägen hemåt. När vi kom vid ett parti där man får passera mittemellan två träd och det är ganska trångt, så skulle Nero plötsligt inte gå igenom, trots att vi har gått dä flera ggr förut. Madde och Chicago passerade och Nero stod kvar och stampade. Efter viss övertalning beslutade han sig dock för att följa efter trots allt. För övrigt flöt ridturen på utan problem.


Imorgon väntar Anisträning för vår del...kul!


Resten av kvällen har spenderat i soffan tittandes på film och myst med kissarna....skönt!


Bjuder på en (suddig) bild på min söta Månse när han intar soffställningen   


 


Av Malin - 19 maj 2013 22:12

Ikväll går sambons julklapp av stapeln, dvs biljetter till VM -finalen i Ishockey mellan Sverige och Schweiz. Så vi är på plats och tittar på spännande hockey.
Har även hunnit med mat hos sambons brorsa innan vi åkte direkt till Globen.

Stallet blev en snabbis innan vi åkte och Nero verkade nöjd i hagen. Imorgon väntar uteritt med Madde!

Av Malin - 18 maj 2013 20:18

Sovit efter att ha jobbat natt, dock väckte Bagheera mig redan vid 14-tiden, och sen var det så varmt och klibbigt att det inte gick att somna om, så jag lär vara ganska trött inatt.

Åkte till stallet vid 16-tiden och mockade och fixade maten åt Nero. Tog ut stjärnan på gången och borstade och pillade lite och sen tog vi en skön sväng ut så Nero fick beta lite gott färskt gräs. Ingen kunde vara nöjdare än Nero som tuggade och smaskade med nöjd min. Så skönt att bara stå i solen och titta på när stjärnan nöjt betade.


Det är kvalitetstid   


 

Av Malin - 17 maj 2013 18:19

Åhhh...idag var det nästan högsommarvärme ute. Så varmt och klibbigt, termometern visade 28 grader varmt under eftermiddagen.

Var till stallet mitt på dagen och efter att ha mockat och fixat maten åt Nero så hämtade jag in stjärnan från hagen. Borstade och klädde på oss med nya bettet idag, satt jättebra i stallet iaf.

Skrittade ner till hoppbanan och skrittade fram ordentligt. Nero var lite tjaffsig först, vilket inte var annat att vänta, självklart tror han att det ska göra ont i munnen, eftersom det gjorde det innan, så det tar nog ett pass eller två innan han upptäcker att så inte är fallet.


Efter att ha skrittat fram körde vi lite uppmjukande travarbete under lättridning längs spåret och på volter. Skrittpaus och sedan lite galopparbete längs spåret. Nero kändes fin, och inte alls irriterad i munnen. Blev dock sanbbt trött, vilket inte var så konstigt med tanke på dagens värme. Skrittade en stund och avslutade sedan med lite nedsuttet travarbete där vi jobbade vidare med serpentiner med skritt och volter inlagda i serpentinarbetet.


En riktigt bra övning som verkligen ger koll på lösgjordehet och följsamhet;


Dvs rid in i serpentinen i trav, lägg en 10m volt i första bågen, fortsätt ut i serpentinbågen och gör en övergång till skritt när du passerar meddelinjen, ställ över i nya varvet vid övergång till trav, in i nästa båge och gör en ny 10m volt i bågen, fortsätt ut i serpentinen, ny övergång till skritt, ställ om, övergång till trav, in i nästa båge, 10m volt och sedan fortsätter du serpentinen ut. Å sen är det bara att börja om med en ny omgång från andra hållet.


 


Supernyttig övning som verkligen svetsar samman dig och hästen eftersom det händer så mycket på väldigt kort tid!

Nu väntar två nätters jobb i helgen och Nero ska vila!

Av Malin - 16 maj 2013 17:30

Yepp...idag hade vi således bokat tid för kontroll av Neros tand-munstatus hos Karin Alexandersson som till vardags jobbar på Värmlands Hästklinik och är specialistutbildad i ontologi och hästens tänder. Hon kommer smidigt nog till Karlskoga Djurklinik 1g/månad, vilket innebar att vi slapp en timmes restid åt vardera håll.


Hade tid kl 11.00, så jag åkte till stallet vid 9.30, mockade och fixade Neros mat innan jag hämtade in och borstade av honom. Pappa kom och var behjälplig med att stänga luckan bakom Nero, som gick rakt på transporten utan att blinka. Duktig kille!


Väl framme fick han stå kvar i transporten ca 10minuter, och idag stod han lugnt och stilla utan att skrapa eller skrika. Skönt!

Sen lastade vi ur och gick runt en stund på parkeringen i väntan på vår tur. Tillslut fick vi komma in och Karin började med att lyssna på hjärta lungor och jag fick berätta lite om Nero, vad vi ägnat oss åt och vad jag upplevde var problemet. Sen fick han lite lugnande innan han fick vandra in i den trånga undersökningsspiltan och kopplades iordning med munstege och kudde att vila huvudet på. Fick även öronskydd....och han såg såååå söt ut!


 


Sen började Karin med att skölja ur munnen ordentligt från slem och matrester. Kände igenom hela munnen och kontrollerade hur tänderna såg ut. Nero har bytt samtliga tänder klart, och har inga vargtänder som är på väg.

Karin hittade inga större konstigheter, däremot så är han lite trång i munnen och hade vassa kanter på tänderna såväl uppe som nere, vilka skavt i kinderna, så där har han haft sår, som dock hade läkt eftersom jag använt hackamore sista tiden. Så Karin slipade ner de vassa kanterna på tänderna med maskin samt med rasp beroende på hur hon kom åt. Nero var även lite spänd i käkmuskulaturen pga detta, då han spänt sig när han bitit tag i bettet för att undkomma smärtan.


 


Vi avslutade besöket med bettgenomgång och anpassning av bett och träns. Fick beröm för att jag byter bett och nosgrimma flera ggr varje vecka, samt att jag varit uppmärksam på att han fick problem från munnen och gått över på hackamore på direkten. Så det känns ju skönt att jag gjorde rätt denna gång iaf. Vad gäller betten skulle vi byte till kortare bett i samtliga fall. Men hon tyckte jag hade bra val av bett då jag varierar mellan ett rakt bett med fasta ringar, ett tvådelat eggbett, ett smalt tredelat med rörliga ringar och så hackamoret. Hon förespråkade så tunna bett som möjligt, ffa när dom ör lite trånga i munnen som Nero är.  Inga problem att börja rida på bett redan imorgon, eftersom såren i kinderna redan har läkt när jag användt hacket.


Troligen kommer dessa vassa partier att återkomma när tänderna växer, så vid minsta problem i munnen ska jag höra av mig, utöver den årliga kontrollen av tänderna naturligtvis!


Snygg vy över Neros mun   

 


Efter avslutad undersökning fick Nero vakna till en stund innan vi återvände hem till stallet. Ställde in Nero i boxen en halvtimma till så han fick vakna ordentligt innan han fick återvända ut i hagen till Bosse. Åkte förbi Granngården och införskaffade ett tredelat bett, likadant som jag redan hade, men kortare. Så får vi testa det imorgon.

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Chocolicious


Skapa flashcards