Chocolicious

Alla inlägg under maj 2011

Av Malin - 15 maj 2011 08:30

Idag var det riddag för Jerez. Började som alltid med att longera lite i samtliga gångarter, vilket jag snart kan sluta med tror jag eftersom han sköter sig så bra.


Därefter ställde vi oss i hörnet och idag hoppade jag upp själv utan att någon höll i    Kerstin fanns dock med på banan utifall att. Sen skrittade vi något varv åt båda hållen. Bad om trav och vi red runt ridbanan ett par varv, Vänster varv går han jättestadigt och fint runt banan men i höger varv är han svagare och tränger gärna inåt. Jobbade med att leda ut till spåret och rakrikta samt lite jobb på böjt spår med samma tanke att leda ut och få honom att forma sig runt innersidan. Jerez jobbade superfint med tanke på allt nytt.


Tog även något varv i vänstergaloppen, höger känns ingen ide innan jag får honom att bjuda rakt fram längs spåret för han orkar ändå inte hålla någon galopp och samtidigt tränga inåt. På det stora hela går det stadigt framåt och han står som vanligt som ett ljus vid avsittning. Duktiga pållisen   

Av Malin - 14 maj 2011 16:15

Idag förde vi en ganska kravlös tillvaro för Jerez. Borstade och tog sedan en sväng först till ridbanan med grimma och grimskaft. Släppte lös Jerez och övade lite på att stå still utan att sitta fast. Funkar stundtals mycket bra, dock vill Jerez hemskt gärna leka följa jon med matte, och går tätt intill helst hela tiden. Mysis!


Sen fortsatte vi promenaden ut en sväng. Stannde till hos Putte och tittade på vedklyvning, måttligt spännande enl Jerez. Sen tog vi en skön tur runt de otäcka grannhundarna som kastar sig mot staketet, samt hälsade på ett par andra grannar som satt ute och fikade. Åt lite gräs och återvände sedan tillbaka till stallet och ut i hagen.

Av Malin - 13 maj 2011 13:00

Idag var det riddags igen. Började med att longera Jerez på ridbanan samtidigt som Lina red på banan. Nyttigt för Jerez att jobba med andra hästar som rids samtidigt. Han är superduktig och lyssnar verkligen på mig trots att Lina galopperade brevid oss och hennes häst var lite sprallig så bibehöll Jerez fokus på matte. Tog ett par varv i såväl skritt, trav som galopp idag.


Sen kom Putte ut och höll i medan jag hoppas upp i stigbyglarna. Gick superbra idag, trampade några gånger i stigbygeln innan jag hoppade upp och Jerez stod stilla :))

Sen skrittade vi runt något varv åt vardera hållet. Travade lite mer på fyrkanten idag där han bjöd på fint och jag kunde rida lätt utan problem. tränade lite avsaktningar och igångsättningar. Sen var det dags att prova galoppen. I vänster varv fick vi idag ett helt varv i galopp, duktigaste killen. Massivis med klapp och beröm. Höger varv blev det ett par fattningar men inga längre sejourer. Avslutade med att trava lite och skrittade sedan med massor av beröm. Stod snällt still vid avsittningen idag.


Massor med beröm med morätter och kel!

Av Malin - 12 maj 2011 14:00

Verkning av alla fyra hovarna. Jerez har starka och fina hovar och har hittills tolererat att gå barfota väldigt bra! Gick bra idag, något ryck med hoven, men står på det stora hela helt still.


Idag har jag dessutom ridit Alcytano;

Idag var Alcytano ingen pärla på ridbanan vill jag lova. Eftersom jag inte känner honom så väl är det svårt att avgöra om det är dumheter eller om han är muskeltrött?!

Hade iaf noll bjudning framåt och tjurade vid pådrivning. Hade ju dessvärre inget spö med mig, tycker det är bra att ha något att peta med när de börjar tjura och gå emot skänkeln.

Iaf diskuterade vi huruvida vi skulle gå framåt på min begäran eller inte en liten stund, tills han plötsligt kom på att han skulle bjuda framåt och då jobbade vi en stund med traven. Fortsatte med galoppjobb, där han dessvärre kändes kantig och stel idag, vilket kan tala för muskeltrötthet och träningsvärk. Avslutade med att mjuka runda honom och kände sedan igenom muskulaturen utan att hitta något avvikande.


Får ta upp det med Kerstin som känner honom bättre och se om hon har märkt något!


På kvällen var det Örebro och Vårruset med jobbet som gällde. Trevlig stämning och god picknickkorg   29 minuter blev löptiden för min del!

På återseende!

Av Malin - 11 maj 2011 06:00



Idag hade Jerez totalt vila och skrotade runt i hagen med kompisarna!

Av Malin - 10 maj 2011 15:45



Idag var det således dags att rida Jerez igen. Dagen bjöd på strålande solsken och tro det eller ej, 26 grader i skuggan!

Hämtade pluttis längst ner i hagen där han betade i godan ro. Han är så duktig och uppmärksam på matte för när jag hade hunnit halvvägs genom hagen med Jerez i grimskaftet så kommer resten av gänget (3 hästar) i full galopp och drar förbi oss. Jerez lyssnar dock på matte och fortsätter lugnt att skritta mot stallet :)


Fick med mig Erika i stallet som lite hjälp idag.

Började med att longera ett par varv utan anmärkning. Sen kastade Erika upp mig i sadeln med löfte om att vi skulle träna lite uppsittning efter ridningen.

Skrittade självständigt runt något varv åt varje håll och övade på halt och sedan fram igen. Bad sedan om trav och efter att ha funderat några sekunder kom Jerez på vad jag ville och började trava. Körde något varv på volten innan vi fortsatte ut längs med fyrkantsspåret. Duktiga pållis travade på i godan ro och vi passade på att vända snett igenom. Saktade sedan av och tog andra varvet. Erika tyckte det gick lite väl sakta så jag bad om lite bättre tempo, vilket han svarade fint för.

Sen skulle jag prova att be om galopp. han reagerar jättefint för galoppkommandot från ryggen, dvs smackning och gaaloopp. Fattade ett par gånger under ystra språng så vi fick ett par steg med galopp åt vardera håll. Nöjde mig med det för idag och travade ett par varv för att påminna om de olika kommandona, dvs att när jag ber om trav så ska jag få det och inte galopp, vilket Jerez duktigt lyssnade på.


Sen hoppade jag utav och Erika och jag tog oss ann upssitningsträningen.

Fick helt sonika hoppa ett par gånger med foten i stigbygeln, vilket Jerez till en början fann lite obehagligt och kastade sig. Plockade tillbaka honom och vi fortsatte övningen, vilket medförde att Jerez insåg att det nog inte var farligare att matte hängde i stigbygeln än att hon blev uppkastad på ryggen. Så efter ett par minuters provhängande kunde jag helt sonika sitta upp. Och hoppade av...och satt upp...och hoppade utav... Jerez stod som ett ljus, duktiga killen :))


Mycket nöjd matte och massor med beröm till killen!

Av Malin - 9 maj 2011 09:15



Idag tog Jerez och jag en välbehövlig vila från sadel och ridbanan och tog en vända ut i naturen med endast grimma och grimskaft.

Dock hade vi turen att stöta på lite nyheter, vilket alltid är positivt i min synvinkel när man har unghäst. Desto mer man hinner se och uppleva med en unghäst, desta tryggare och lugnare blir den i all hantering framöver.

Idag blev vi överraskade av en enorm Nordsvensk kille som kom utdundrandes ut skogen. Jises vad stor den var. Men efter ett par trippsteg och lita blåsande kunde vi fortsätta promenaden brevid besten *)

Dessutom stod det några kossor inne i en ladugård och dom vrålade som bara den, längtade väl ut kanske. Det ljudet tyckte nog Jerez var mycket udda för han såg så konfunderad ut varje gång det lät.

Sen på hemvägen så kom slamsugningsbilen åkandes, eftersom vi aldrig mött lastbil förut så vinkade jag till föraren att lugna ner sig lite så Jerez och jag han ställa oss brevid vägen så vi kunde titta på lastbilen utan att riskera att hamna för nära ifall han skulle reagera. Dock verkade inte Jerez bry sig alls, så nästa gång provar vi att vara kvar på vägen tror jag.


Hemma på gården ägnade sig Putte åt att såga ved med motorsågen, han stängde snällt av när vi närmade oss, men unghästägare som jag är så ropade jag till honom att starta motorsågen och fortsätta såga. Promenerade helt sonika fram med Jerez till sågen och parkerade oss där för en stund. Jerez såg till en början lite tveksam ut men gick snällt fram när jag manade honom och efter att ha stått där i någon minut så var ju inte sågen något att bry sig om öht.


Duktiga killen :))

Av Malin - 8 maj 2011 09:00



Dags att återvända till ridbanan för del två i inridningen med sadel på.

Följde samma procedur som igår, dvs longerade ett par varv åt vardera håll i skritt och trav...nemas problemas tyckte Jerez.

Sen hoppade jag upp och pållis stod snällt still. Hade longerlinan på och gick ut på volten runt Kerstin. Skrittade något varv och testade att bromsen fungerade. Sen gav jag travkommando, eller som Kerstin kallar det för, ekorreljudet :))

Duktiga Jerez svarade fint och började trava runt på volten som om han aldrig gjort något annat. Stod först i lite försiktigt lätt sits men kunde börja prova lite lättridning nästan på direkten då Jerez inte verkade bry sig nämnvärt om vad Heffaklumpen på ryggen ägnade sig åt. Saktade av och kom fram i trav igen, lika duktig denna gång.

Sen vända vi varv och körde samma upplägg här, helt okomplicerat.

Kerstin knäppte bort longerlinan och så travade vi självständigt runt på volten åt båda håll. Avslutade med att skritta runt fyrkantsspåret och hoppade sedan av. Massvis med beröm och morot :)


Känns toppenbra och Kerstin som stod och tittade tyckte jag skulle prova lite på fyrkantsspåret nästa gång, samt att testa galoppen eftersom han inte bryr sig öht.

Svarar jättefint för drivning framåt och saktar av när man ber honom. Så kul!!!

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Chocolicious


Ovido - Quiz & Flashcards