Chocolicious

Alla inlägg under september 2012

Av Malin - 22 september 2012 18:04

...stod på schemat för Nero idag.

Kickstartade morgonen med en tur till Karlstad där vi shoppade lite grejer inför stallflytten nästa helg. Alltid nya prylar som behövs. Idag blev det lite smidage förvaringslådor på IKEA 130l med lock och lås så vi stänger ute mössen.

Köpte även en ny fodertunna och en sadelhängare.

Hem igen och fixa lunch innan det var dags att sticka till stallet.


Eftersom det var första gången som Lotta och jag skulle rida ihop, så visste vi inte hur lång tid det skulle ta för henne att rida från sitt stall till mitt, så jag var på plats i stallet samtidigt som Lotta startade. Mockade och fixade mat samtidigt som Nero fick stå inne en stund. Dels ville han komma in pga otäckt väder, och sen ville jag inte att han skulle bli så blöt eftersom det regnade ute när jag kom till stallet.


Borstade och klädde på och var färdig lagom tills Lotta kom fram. Nero var jättenyfiken på det söta isis-stoet som anlände. Spanade och hummade, men höll sig i skinnet när jag sa till honom.

Vi började promenera med hästarna för hand, så jag skulle ha en chans att se hur Nero uppträdde tillsammans med en helt ny häst, och desstom då ett sto. Efter en stund så slappnade Nero av och insåg att det inte blev mer spännande än så.

När vi kom till samma ställe som jag hoppade upp sist då jag red ut med sambon på cykel så tog vi tillfället i akt att hoppa upp. Nero stod still och skötte sig bra.


Vi skrittade iväg och Nero småtaktade och frustade konstant, men höll sig i skinnet och lyssnade på mig. Började trava ganska snart för att släppa på lite spänningar. Nero skötte sig jättefint och vi travade på efter Lotta. Red samma runda som sist, så Nero skulle känna igen sig. Var inga stora konstigheter idag utan han gick fram överallt.


När det var dags för första galoppen så varnade Lotta för att hennes drar iväg som ett skott i galoppen, vilket inte var en överdrift. Haha, Nero såg ut som han tappat konceptet helt innan poletten föll ner och han satte efter i en väldigt fart. Galopperade dock fint utan massa tjaffs och svarade fint för förhållningen uppför backen. När vi galopperat halva så stanande vi till och Nero fick gå först en stund. Han kikade lite på ekipaget som nu hamnade bakom, men bjöd fint och ärligt framåt.


Vi vände och red sedan samma sväng tillbaka. Gick jättefint även på tillbaka vägen och i slutet märktes det att Nero var trött för han skrittade på långa tyglar och verkade inte bry sig nämnvärt om att han hamnade lite på efterkälken.


Så det här får vi göra om!


En trött Nero som njuter av eftermiddagsmaten efter en skön uteritt som han skötte med den äran. Var ju faktiskt första gången med hästsällis och andra gången överhuvudtaget! Massor med beröm till duktigt kille   


 

Av Malin - 21 september 2012 18:58

Ja oj vad det går snabbt framåt nu. Är så roligt att märka dom små, små skillnaderna mellan varje pass.

Red ett dressyrpass med Nero på banan idag. Han var pigg och hade god framåtbjudning hela passet igenom  

Trots att han såg lite skeptisk ut till att börja med, eftersom Kerstin tog in de övriga pållisarna när vi skrittade fram.


Så fort vi började trava var dock fokusen på matte som satt på ryggen och han arbetade med fantiskt framåtbjudning och kändes väldigt trevlig och avslappnad. Jobbade växelvis på spåret och på volterna där han idag kändes riktigt trevlig även i höger varv. Kerstin kom upp och tittade en stund, och hon föreslog att jag skulle prova att rama in honom lite mer på volten, så han fick ordentligt stöd.


I galoppen skötte han sig superbra idag och vänstern är jättefin där han bjuder ärligt och känns rund och bärig både på spåret och volten. Höger gick bättre idag där jag ändå fick ett par sekvenser med bra bjudning och där han lägger sig rätt i form. Han tappar ffa formen när vi kommer till hörnpasseringarna, medan volterna gick helt ok, bortsett från att han tappar lite bjudning och fart när det blir jobbigt!


Massor med beröm till Nero som jobadepå så trevligt och duktigt idag. När vi var tillbaka i stallet bjöd jag på ett mumsigt äpple, vilket uppskattades till fullo av Nero.


Imorgon är det planerad uteritt med Lotta...hoppas det blir av för det ska bli superkul att komma ut i naturen med lite sällskap!


 


Av Malin - 20 september 2012 19:18

Vet inte vad ni använder som strö i era boxar?

Har hunnit med att prova det mesta vid det här laget, å har ju naturligtvis åsikter om allt jag provat.


Tex att torv har en bra uppsugningsförmåga, men skitar ner något fruktansvärt överallt, dvs på hästen, i stallet, på en själv osv...Är dessutom ofta mycket bitar i som stör i mockningen. Dessutom har det en stor nackdel att det lätt fryser på vintern.


Halm tycker jag är fruktansvärt bökigt att mocka, om man som jag alltid lyckas med, har hästar som stökar runt i boxen. Annars ger det en trevlig ombonad känsla och luktar gott, ända tills man, om man har bädd, ska ta ut bädden, för då är det när att jag kollapsar av stanken. Dessutom krävs det att det är ett ok slut på sommaren så halmen blir fin och inte möglar.


Kutterspån är det jag har användt mest, eftrersom det fungerar hyffsat. Det luktar rent, det skitar inte ner och det är hyffsat lättmockat, bortsett från att man får slänga mycket i onödan som följer med ut. Är dock ganska dyrt och jag saknar tiden då det fanns råspån...då var det en dröm att mocka i spån, dock otroligt svårt att få tag på idag.


Har även stått på boxar med betonggolv, gummimatta och sandgrund...så jag har provat det mesta.


Nu har väldigt många omkring mig börjat använda stallpellets, som alltså är vanliga värmepellets som många eldar med. De består av komprimerat rent spån, utan tillsatser som är ihoppressat till små pelletsar, vilket gör det lätthanterat. Här kan ni läsa mer...


Stallpellets


Så nu har vi ett toppenerbjudande i en butik nära oss, så idag var jag och köpte en hel pall, dvs 52 säckar med pellets som jag lastade in i transporten och körde upp till nya stallet, lastade ut och passade även på att kika runt lite på vad jag behöver införskaffa till stallet inför flytten. Madde och Karin var där så jag stannade för lite snack en stund. Känns toppenbra och jag känner mig verkligen välkommen!


Åkte till stallet och mockade och fixade mat. Nero hade vilodag idag, så jag hälsade på honom i hagen innan jag återvände hemåt!

Lite bilder på Neros mathinkar...ser riktigt mumsigt ut   

   



Av Malin - 19 september 2012 21:28

Mmmm..idag tog väl priset iaf.

Valnade 03.30 inatt av att magen spökade, så jag spenderade två timmar på toa...matförgiftning? Magsjuka?

Ja den som ändå visste   

Så det var inget annat än att ringa och sjukanmäla mig, skulle jobbat 7-16 idag, å som grädde på moset får jag stryka mig från turen till Selma spa...eftersom det är 48 timmars karens efter sista symtomet vid dylika problem.

Så swisch...i ett svep ändrades hela veckan och jag missade min inbokade helkroppsbehandling, god mat och trevligt umgänge med mina arbetsakamrater   


Men det är ju ingen idé att vara bitter över det...det lär ju knappast hjälpa! Så vi fokuserar på det positiva istället. Fick ju extra hemmatid med mina björnar, även om orsaken inte var någon höjdare att gå igenom. Lyckades iaf somna om ett par timmar imorse och kände mig lite bättre till mods när jag vaknade. Började lite försiktigt med yoghurt för att se hur magen skulle reagera. Har gått bra och jag har iaf fått i mig lite mat idag.


Kände mig ok på eftermiddagen och tog tillfället i akt att åka till stallet.

Hästarna var ute så jag mockade och fixade maten, var klar lagom tills Kerstin kom hem, så vi tog in pållisarna.

Nero var lerig på hela benen samt under magen, så när han ätit lite mellis så blev det spolning och borstning.

På med grejorna och upp på ridbanan.


Å idag skötte sig Nero verkligen super. Han hade god framåtbjudning i båda skritt och trav, fint sug i handen och bra takt. Galoppen i vänstervarv var riktigt fin, bärig och rund, höger är lite svårare man han försöker så gott han kan.


Så när vi kört igenom allt så avslutade vi för dagen med massvis med beröm. In till stallet där Nero bjöds på morötter och pussar  

Av Malin - 18 september 2012 21:17

Så var min lediga dag till ända och mycket har hunnits med idag.

Var till Örebro på förmiddagen och shoppade lite nya kläder till mig själv. Tog även en sväng förbi Hööks men hittade inte så mycket. Köpte ett par ridstrumpor till mig och fram- och bakbensdamasker till Nero samt ett par boots till. Lär gå åt när det är dags för ihopsläpp med nya stallkompisarna.


Var hemma till lunch och myste lite med kissarna.

Åkte till stallet vid 15-tiden och hästarna var redan inne eftersom Kerstin hade hovis där på alla sina, och isf hade Nero blivit ensam kvar ute...vilket han inte uppskattar. Så det var bara att borsta av pållis och klä på grejorna och bege sig upp till ridbanan för ett pass. Hoppade upp direkt och så skrittade vi igång. Nero skrittar på betydligt mycket bättre nu än i början, han har liksom insett att det inte är någon ide att dra benen efter sig. Travarbetet är väl det som än går lite sådär. Han blir lite ofokuserad och grejar med så mycket annat. Det ska klias på benen och nappa i tyglarna och andra typiskt ofokuserade unghästgrejer. Men idag rådde vi lite bot på det genom att jobba med massor med volter där jag svängde för sätet och blicken, så då fick han hänga med runt varesig han var fokuserad eller inte....sen chockade vi vidare genom att dra igång galoppen ganska tidigt idag. Bättre bjudning här och i vänster galopp gick han riktigt bra. Kunde sitta lite mer i sadeln och galoppera flera varv på volten där han sökte sig rätt och sedan fortsätta ut på spåret med rätt form och bra takt. Höger är lite mer knackig och där trycker han gärna inåt ffa i hörnpasseringarna. Jobbade även här med att göra lite volter, men det är jobbigare och han hittar inte formen lika lätt. Så det blir att jobbade vidare på.


Efter avslutat galopparbete fick han till en bättre trav och var mer fokuserad franåt. Så vi travade längs spåret och på volter innan vi tackade för oss, skrittade av och återvände till stallet.

Hade lite tid över....så idag gjorde jag DET!


Dvs klippte av Nero man och pannlugg   

Det funkar inte så bra att ha lång lockig man när det pållis älskar mest är att rulla sig i leran. Vet ju av erfarenhet hur roligt det var med Jerez som gjorde samma sak, och vad mycket mer lättskött det är med kort man.

Så nu ser Nero ut som en ny häst...blev så söt    Även om det tar några dagar innan den sätter sig och man har städat bort alla testar som kommer krypandes från ingenstans.


 


Efter stallet åkte jag således vidare på stallmöte med nya stallgänget. Mycket trevligt och jag tror det kommer bli toppenbra!

Fick svar på alla frågor och vi bestämde att jag ska flytta dit nästa fredag, dvs 28/9 på eftermiddagen, så Nero får spendera dagen i hagen med gamla gänget och sedan får tillbringa natten med nya gänget innan vi släpper ihop på lördag morgon. Passar mig väldigt bra eftersom jag är treledig den helgen, dvs fre-sön, så då kan jag vara där och se hur det går.


KUL!


Av Malin - 17 september 2012 21:49

Idag var en välbehövlig vilodag på schemat för Nero efter gårdagens spännande uteritt.

Åkte till stallet efter jobbet och mockade och fixade maten innan jag och Kerstin hjälptes åt att ta in hästarna.

Borstade Nero i boxen idag, mysigt med lite mer avslappnad borstning där han mumsade hö i godan ro.



Har ledig dag imorgon med mycket på schemat. Hade tänkt hinna med en sväng till Örebro för lite shopping på förmiddagen och på eftermiddagen är det stallet och ett dressyrpass med Nero innan jag ska på stallmöte i nya stallet kl.17.30

Blir kul, har mycket frågor som jag hoppas få svar på.


Torsdag och fredag står Sunne och Selma Spa på schemat för min del. Ska bli lyxigt med god mat och helkroppsbehandling i 110min...  Kerstin har lovat att ta Nero åt mig på torsdagen, å på fredag kväll är jag ju hemma igen och tar då en sväng till stallet.

Av Malin - 16 september 2012 11:50

Jajamensan, då var premiären avklarad. Hade möjligheten att få med mig sambon på cykel, så då passade vi på. Dock var väl inte vädret helt hundra eftersom det blåste storm, men å andra sidan vet jag ju att han klarar av stormen så är det inga problem om det är bra väder.

Så vi åkte till stallet vid 9-tiden och jag hämtade in Nero från hagen, tacksamt nog hade han inte rullat sig idag, så det var en baggis att borsta och klä på.

För egen del blev det säkerhetsvästen på idag, eftersom man aldrig vet vad en 3-åring kan hitta på när vi kommer utanför ridbanans trygga staket. Jag promenerade med Nero första biten, och sambon cyklade bredvid oss och passade på att bromsa, svänga och växla, dvs göra allt som kan låta lite. Nero brydde sig inte alls, utan tyckte nog mest att det var en rolig kompis    När vi skrittade sista biten innan vi var av stora vägen och inne på den lilla vägen där dagens runda var tänkt att gå, så puffade Nero på sambons rygg, som för att säga, skynda dig nu, du går för sakta   


Hittade en cementtrumma som var lagom att hoppa upp ifrån, å efter lite velande fram och tillbaka så stod Nero snällt still så jag kunde hoppa upp. Till en början var Nero ganska spänd och trippig. Han gick och klippte med öronen och vippade fram längs vägen med små korta frustningar. Lille vännen vad det var spännande.


Han verkade dock ha insett från start att cykeln var dagens vän, för så fort sambon hamnade lite långt framför så ökade Nero farten som för att hänga på. Så vi skritt/taktade en bit innan han långsamt slappnade av så han kunde skritta mer normalt. Så då tog vi en travsväng som oxå gick jättefint. Blev inte särskilt upphetsad för något vi såg, utan det gick fint att gå förbi hus, soptunnor, andra hästar osv....


Allteftersom slappnade Nero av mer och mer, och fick en jättetrevlig framåtbjudning med en perfekt arbetsform, där han sög framåt och verkligen jobbade på. Skrittade ner för en lång backe och galopperade upp för en ganska brant backe. Nero bjöd även här på fint och vippade med pigga öron.


Väl uppe så vände vi och red samma tur tillbaka. Nero skrittade fint ner för backen, travade en bit och sedan sträckte vi ut i en ny galopp uppför en lagom uppförsbacke. Kul att se Nero så pigg och framåt med god bjudning och rejäla språng. Travade sedan av en bit längs vägen innan vi skrittade fram till stora vägen där jag hoppade av och ledde honom sista 100m hem till stallet.


Nero skötte sig riktigt bra och nu hoppas jag kunna hänga i med uteritterna iaf 2ggr/v fram tills vintern kommer!

Av Malin - 15 september 2012 20:46

Efter att ha jobbat till 16 idag så åkte jag till stallet. Glädjande nog så var det superfint väder med solsken från en klarblå himmel när jag kom utanför dörrarna.

Å vilken lyx det var när jag gick in i stallet och fann att Kerstin återgäldat gårdagens mockningshjälp, så idag var Neros box redan mockade och klar. Lyxigt!


Så jag fixade iordning maten och hämtade sedan in stjärnan från hagen. Måttligt smutsig häst idag, så vi ägnade en stund åt rengöring.


 

Upp till ridbnan med Nero i släptåg och hoppade även upp på direkten idag. Nero bjuder på betydligt bättre i skritten nu, och går med långa energiska steg. Efter att ha skrittat fram så började vi med travarbetet där vi efter lite framtravning och påminnelse om att bjuda på framåt och inte småkika på vad övriga hästar gör i hagen så började jag jobba med volter för att få honom att runda sig naturligt och hitta stödet på yttersidan.


Så jag red längs spåret och gjorde 10-15m volter längs med hela spåret, dvs red ett par meter, gör en volt, rider ett par meter rakt fram och så lägger vi en ny volt.

Är nogrann med att bara svänga för säte och blick, så han lär sig att naturligt runda sig utan att man måste ta i munnen på honom. Jobbigt sa Nero och frustade.


Avslutade passet med att galoppera lite, och även här fokuserade vi lite på volter, även om de var större så var även där syftet att få honom hitta stöd på yttersidan och runda sig mer naturligt. Sen skrittade vi av och berömde honom massor för väl utfört arbete. Imorgon ska jag försöka rida ut   

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Chocolicious


Ovido - Quiz & Flashcards